Kremaste griz kocke

Kremaste griz kocke

Danas delim s vama jedan sasvim običan recept, onako za svaki dan, kao stvoren za uživanje posle ručka ili uz popodnevnu kafu. 🙂 Ovaj kolač je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti, od pristupačnih i jeftinih sastojaka koje većina vas sigurno ima u kuhinji u svakom momentu. A opet, toliko je ukusan da me je skroz oborio s nogu. 😉

Kremaste griz kocke

Izgledom podseća na ledene kocke, ali ovo je nešto mnogo bolje. 😉

Kao što rekoh, nema tu nikakvih fensi sastojaka već samo stara dobra klasika – najjednostavniji mekani kakao biskvit preliven mlekom sa vanilin šećerom i preukusna vanilin krema sa grizom. Odozgo je ganache glazura od tamne čokolade. I to je to. 😉

Kremaste griz kocke

Brzo se napravi, a tako je fin kremast i “grizast”. Dete u meni nikad neće odrasti kada je u pitanju griz u mleku, koji i dan danas obožavam da jedem. 😀 Stoga je nesumnjivo da volim i ovakve kolače koji me asociraju na taj toliko obožavani obrok i detinjstvo. Pa ako ima i među vama onih koji se prepoznaju u mojim rečima, obavezno probajte ovaj kolačić! Dopašće vam se sigurno. 🙂

Kremaste griz kocke

Sastojci

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa

Za preliv:

  • 150 ml mleka
  • 1 vanilin šećer

Za krem:

  • 750 ml mleka
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 puding od vanile
  • 80 g griza
  • 150 g margarina

Za glazuru:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

Priprema

Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite mikserom dok god se sav šećer ne otopi. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance, a potom i mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaa, i sve još jednom kratko izmešajte mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se smesa ujednači.

Istresite smesu u pleh dimenzija 30×20 cm obložen pek papirom i pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kad se malo prohladi, skinite pek papir a biskvit vratite u pleh pa ga prelijte sa mlekom prokuvanim sa vanilin šećerom.

Za kremu, razmutite puding u malo mleka pa dodajte i griz, a ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom stavite na vatru da provrije. Ukuvajte puding sa grizom mešajući sve vreme žicom i kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta dok se krema ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeno umiksajte margarin sobne temperature i penasto izmutite. Premažite kolač kremom.

Za glazuru, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja, skinite sa vatre pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji minut pa žicom dobro izmešajte da se sva čokolada otopi. Prelijte kolač glazurom i dobro ohladite u frižideru.

Prijatno! 😉

Recept i fotografije nastale su u saradnji sa Gospodarskim listom za knjigu “Moji kremasti kolači”.

Novosti možete pratiti putem mejlafb stranice i instagrama.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.