Grčka torta

Grčka torta

Konačno novi recept posle dužeg vremena! 😀 U proteklih mesec dana napekla sam kolača kao nikad u životu, tako da nije bilo lako doneti odluku koji da izaberem za objavu na blogu. Odlučih se ipak za Grčku tortu jer je jedna od vrlo popularnih i raskošnih torti koja me je već dugo mamila ali nije bilo prilike za isprobavanje…sve do nedavno. 🙂 Ovo je ujedno jedan od recepata koji vas očekuje u knjizi “Moji kremasti kolači” na čijoj pripremi radim u saradnji sa Gospodarskim listom.

Grčka torta

Torta je zaista prefina, sa koricama od belanaca, plazma keksa i oraha, i to bez brašna. Obožavam kore bez brašna jer se tako fino tope u ustima kada upiju kremu. Fil se sastoji od kuvanih žumanaca u mleku sa gustinom, uz dodatak svega i svačega: seckane Milka Noisette i bele čokolade, plazma keksa i krupno seckanih pečenih oraha…bogatstvo ukusa pružiće zagarantovani užitak čak i najvećim izbirljivcima (kao što sam ja, a verujem da vas još ima 😉 ).

Grčka torta

Bliže se i uskršnji praznici pa ako slučajno odaberete ovu tortu za prazničnu trpezu, budite sigurni da ste napravili dobar izbor! 😉 Inače, da vas ne zbuni, na slikama je tortica sa umanjenim merama a vama pišem recept za klasičnu tortu prečnika 26 cm. Ajmo sad brzo na recept! 😉

Grčka torta

Sastojci

Za jednu koru (a peku se 3):

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog plazma keksa
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 100 g gustina
  • 750 ml mleka
  • 300 g margarina
  • 150 g izdrobljenog plazma keksa
  • 150 g seckanih pečenih oraha
  • 100 g sitno seckane Milka Noissette čokolade
  • 100 g sitno seckane bele Milka čokolade

Dekoracija:

  • slatka pavlaka
  • seckani orasi

 

Priprema

Odvojte belanca od žumanaca. Belanca sa prstohvatom soli izmutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Odložite mikser, dodajte mleveni plazma keks, mlevene orahe i prašak za pecivo pa sve lagano sjedinite špatulom. Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i rasporedite smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 min. dok blago ne porumeni. Na isti način ispecite još 2 kore.

Za fil, žicom izmešajte žumanca, šećer, gustin i malo mleka a ostatak stavite na vatru da provrije. Ukuvajte smesu sa žumancima, sve vreme mešajući žicom i kuvajte na srednjoj vatri dok se krem ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U hladno umiksajte margarin sobne temperature i penasto izmutite.

Na kraju ručno umešajte izdrobljeni plazma keks na sitne komadiće, sitno seckane orahe koje ste prethodno malo prepekli u rerni radi lepše arome, a potom i sitno naseckane obe vrste čokolade. Lagano izmešajte da se sve sjedini.

Filujte tortu na sledeći način: kora – fil – kora – fil – kora – fil. Odozgo tortu premažite umućenom slatkom pavlakom a stranice obložite seckanim orasima.

Prijatno! 🙂

Fotografije i recept nastali su u saradnji sa Gospodarskim listom za knjigu “Moji kremasti kolači”. Recept je poslala gđa Željka Lalić a ja sam ga modifikovala prema svom ukusu.

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

4 thoughts on “Grčka torta

  1. Izgleda savršeno! 😍 ja bih pravila tu umanjenu meru (mislim da je kalup 18cm), pa me zanima koliko onda ide jaja u koru i fil, ostale sastojke bih jednostavno prepolovila.

    Puno pozdrava i samo napred ❣👍
    Danka

  2. Hvala puno draga Danka na lepim rečima! 😀 Ja sam pravila od 2 jaja jednu koru, tako da za fil ide 6 žumanaca, pa ako želite istu meru praviti, samo pomnožite sve mere iz recepta sa koeficijentom 0,4. Nemojte prepoloviti ostale sastojke jer neće biti dobar odnos sastojaka. Nadam se da sam pomogla! Puno pozdrava! 🙂 :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.