Karamel oblande sa kokosom i orasima

Karamel oblande sa kokosom i orasima

Ovo je još jedan kolačić kojim smo se sladili za praznike a nastao je iz potrebe da utrošim 3 lista oblandi koji su mi preostali nakon što sam napravila Čokoladne oblande sa rižom gde je potrebno samo 2 lista. Mogu vam reći da sam ponosna na recept koji sledi jer sam sama osmislila kombinaciju ukusa koja je oduševila i mene i moje ukućane. 🙂

Karamel, krupno mleveni pečeni orasi, kokos i mleveni keks – ovo su glavni sastojci fila. Oblande su zaista preukusne, nisu preslatke iako je karamel u pitanju, a krupno mleveni orasi i kokos tako fino krckaju pod zubima…pa još u kombinaciji sa hrskavim oblandama. Prava slatka napast! Nemojte se iznenaditi ako uhvatite sebe kako malo-malo pa visite pred vratima frižidera! 😉

Ove oblande su jako jednostavne za pripremu tako da ovaj put nema potrebe da vas zatrpavam s previše instrukcija. U suštini, ovde nema šta da vam pođe naopako. Jedino na šta bih vam skrenula pažnju je da priprazite na topljenje šećera za karamel. Ajmo sad na recept. 😉

Karamel oblande sa kokosom i orasima

Sastojci

  • 350 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 150 g margarina
  • 100 g kokosa
  • 300 g krupnije mlevenih oraha
  • 150 g mlevenog keksa
  • 3 lista oblande

 

Priprema

Najpre malo prepecite orahe u rerni, 10-ak minuta na 180 stepeni. Ovo nije neophodno ali toplo preporučujem zbog lepše arome. Sameljite ih u secku tako da bude i malo krupnijih komadića.

Potom sameljite i keks.

Sipajte šećer u lonac sa debljim dnom, stavite na šporet, pa topite šećer na srednje jakoj vatri uz mešanje drvenom varjačom dok se ne otopi i karamelizuje. Pazite da vam karamel ne potamni previše jer će imati gorak ukus. Ako i ostane nekoliko grumenova neotopljenog šećera a karamel je već dostigao željenu zlatno žutu boju, skinite sa vatre pa nastavite mešati dok se sve ne otopi. Karamel dugo zadržava toplotu, pa će se sve lepo otopiti i van vrele ringle.

Sada na karamel nalijte mleko. Pazite, ključaće a karamel će se momentalno ponovo stegnuti. Zato vratite na ringlu pa ponovo sve zagrevajte na slabijoj vatri, dok se šećer iznova ne otopi u potpunosti. Ovo sve inače ide prilično brzo, tako da bez brige. Savet: ako mleko prethodno zagrejete u mikrotalasnoj da bude toplo, biće manje burna reakcija kada ga nalijete na karamel, i sve će se brže ponovo otopiti.

Kada se sve otopilo, ubacite margarin i mešajte dok se ne otopi i sjedini sa karamel mlekom. Sada možete svući šerpu sa vatre.

Ubacite najpre kokos i mlevene orahe pa kašikom dobro izmešajte.

Na samom kraju ubacite i mleveni keks, ali savetujem da ga sipate postepeno pa ćete već videti gustinu fila. Može se desiti da će vama trebati nešto manje keksa, jer ne upija svaki isto, pa zato pazite da ne preterate sa količinom kako vam fil ne bi bio previše čvrst jer ga nećete moći lepo razmazati.

Sačekajte malkice da se fil prohladi, ali ne čekajte ni puno jer se hlađenjem steže. Mlakim filom namažite polovinu fila na prvi list oblande, poklopite drugim listom i premažite ostatkom fila pa poklopite trećim listom oblande i prstima svugde dobro pritisnite da se zalepi. Ako je potrebno, opteretite odozgo nekim plehom a u njega stavite neki teži predmet.

Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći a potom secite na štanglice ili kocke željene veličine.

Prijatno! 🙂

Napomena:

  • Za posnu varijantu možete koristiti neki biljni napitak umesto mleka i posni keks.

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

Advertisements

2 thoughts on “Karamel oblande sa kokosom i orasima

  1. Da li mozete reci naziv keksa koji ste Vi koristili u pripremi ovog sjajnog kolaca ?
    Srdacan pozdrav!

    S postovanjem
    Marina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.