Lešnik gnezda

Lešnik gnezda

Lešnik gnezda su sitni posni kolačići (bez mleka i jaja) koji vas najpre zasene svojim dekorativnim izgledom a onda i ukusom kad ih probate. Mleveni keks, mleveni pečeni lešnici, čokolada – zvuči li vam kao da tu ima išta loše? 😉

Recept je veoma popularan na coolinarici a imate ga i kod Jeke na njenom blogu Jekin kapric. Ja vam ga ovom prilikom prenosim u originalu, kako sam ga i pravila, budući da je bio za potrebe posne slave. Moram da priznam da generalno nisam baš ljubitelj posnih kolača jer odmah pomislim kako u njima nema ništa što valja i da su bezukusni. Ovaj je definitivno izuzetak. 🙂 No, sledeći put bih ga ipak probala sa mlekom i puterom (umesto vode i margarina) radi još bogatijeg ukusa, i sa nešto manjom količinom šećera jer će tako biti više po mojoj meri, mada je i ovako već odličan. 🙂

Gnezda sam punila čokoladnim ganache kremom, a možete i sa nekim gotovim nugat kremom tipa nutella, linolada, eurokrem i sl. (kao što je u original receptu).

Lešnik gnezda

Sastojci

  • 200 ml vode
  • 200 g kristal šećera
  • 150 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 250 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika

Za valjanje:

  • oko 100 g krupno mlevenih lešnika

Za ganache punjenje:

  • 150 ml slatke pavlake (biljne)
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

Priprema

Najpre prepecite lešnike u rerni, na 180 stepeni, 10-15 minuta uz često mešanje varjačom. Oljuštite ih od ljuske i sameljite u secku 150 g. Keks takođe sameljite u secku.

U veću šerpu ulijte vodu, sipajte šećer, ubacite margarin i čokoladu izlomljenu na kocke pa stavite na šporet i zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se sve ne otopi. Neka proključa, pa kuvajte još 2-3 minuta i skinite sa vatre.

Ubacite mleveni keks i lešnike, dobro izmešajte, pa ovu smesu ostavite da se skroz ohladi, na najmanje 2-3 sata u frižider, ili u zamrzivač na sat vremena ako želite da skratite vreme pripreme.

Nek vas ne brine što će vrela smesa izgledati prilično retko i mekano. Hlađenjem će se potpuno stegnuti.

U međuvremenu, naseckajte na komadiće preostalih 100 g lešnika. Možete i u secku ali tako da budu krupno mleveni.

Kada se smesa ohladila i stegla, kašičicom vadite smesu i formirajte najpre kuglice i ređajte ih na tacnu. Svaku kuglicu uvaljajte u seckane lešnike a na sredini kuglice prstom ili drškom varjače napravite malo udubljenje, tako da kuglica poprimi izgled gnezda.

Ovako formirana gnezda stavite u frižider da skroz očvrsnu.

Za punjenje napravite ganache. Sipajte slatku pavlaku u manji lonac i zagrevajte je skoro do vrenja, pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minut, pa žicom dobro izmešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku finu čokoladnu kremu. Stavite u frižider da se skroz ohladi i stegne. Savet: Ganache je najbolje da napravite već dan ranije pre nego što ćete puniti gnezda, da bi se u potpunosti stegao.

Ohlađenim ganache kremom napunite poslastičarsku špric kesu, stavite nastavak po želji pa napunite gnezda.

Napomene i saveti:

  • Meni je od ove smese izašlo 40 gnezda, ali ako ih pravite malo manja, možete dobiti i više. U tom slučaju malo povećajte količinu lešnika potrebnu za valjanje gnezda.
  • Gnezda možete slobodno napraviti par dana unapred jer su čak lepša kada odstoje koji dan u frižideru i fino očvrsnu.

Do narednog recepta! 😉

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.