Žerbo kuglice

Žerbo kuglice

Tragajući za receptima za praznične kolače, naleteh na jednom mađarskom sajtu na ove Žerbo kuglice. Ko još nije čuo za Žerbo pitu – čuveni mađarski kolač? Mislim da je malo takvih. 😉 Ali nikad mi nije palo na pamet da bi mogle postojati i Žerbo kuglice. Genijalna ideja, ko god da je smislio, jer imaju onaj neodoljivi ukus Žerbo pite a prave se neuporedivo brže i lakše. 😉

Bez pečenja, pa čak i bez ikakvog kuvanja na šporetu, od samo tri sastojka – mlevenih oraha, mlevenog keksa i pekmeza od kajsija, sa krckavim slojem čokolade spolja.

Žerbo kuglice

Dakle, samo pomešate ta tri glavna sastojka, dodate malkice arome vanile mada i nije neophodno, i od dobijene smese formirate kuglice. Potom ih umočite u otopljenu čokoladu, po želji dekorišete seckanim orasima, i eto kolačića bez pečenja, vrhunskog ukusa, koji je uz to i postan u slučaju da vam treba za slavu (otuda ovi ostali kolačići na tacni…čisto da vas ne bune 😉 ).

Kuglice su tako sočne da se tope u ustima, a kombinacija oraha, keksa i pekmeza od kajsija pruža garantovani užitak ako ste ljubitelj prepoznatljivog Žerbo ukusa. 😉

Žerbo kuglice

Sastojci (za 34 kuglice)

  • 150 g mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog keksa
  • 5 punih kašika pekmeza od kajsija (oko 300 g)
  • 1 kašičica arome vanile

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ulja

Još:

  • malo seckanih oraha za dekoraciju

 

Priprema

Sameljite orahe, kao i keks. Pomešajte ih u jednoj činiji pa dodajte pekmez od kajsija. Savetujem da ne dodate odjednom svu potrebnu količinu, već kašiku po kašiku, pa mešajte dok se ne stvori kompaktna smesa pogodna za oblikovanje kuglica. Ne sme biti suva i mrvičasta ali isto tako ne sme biti ni previše mekana i gnjecava, što se može desiti ako slučajno preterate sa pekmezom.

Dodajte i vanilu, i probajte smesu da li vam je dovoljno slatka. Po potrebi možete slobodno dodati šećera u prahu po ukusu. Meni stvarno nije bilo potrebno jer je pekmez sam po sebi dovoljno sladak. Savet: koristite po mogućnosti domaći pekmez od kajsija jer je puno ukusniji od kupovnog.

Ovu smesu stavite u frižider na pola sata do sat vremena, da se malo ohladi kako biste lakše oblikovali kuglice.

Ohlađenu smesu vadite kašičicom i formirajte kuglice. Slažite ih na tacnu obloženu pek papirom, pa ih ponovo vratite u frižider dok pripremate glazuru.

U šerpici otopite čokoladu izlomljenu na kocke sa uljem, na najmanjoj vatri uz mešanje. Nek se prohladi 5-10 minuta. Potom viljuškom spuštajte u glazuru svaku kuglicu i uz pomoć kašike je “okupajte” glazurom sa svih strana. Sačekajte da se malkice ocedi višak čokolade sa viljuške, pa ređajte kuglice nazad na tacnu sa pek papirom.

Dok se čokolada još nije stegla, svaku kuglicu pospite sa malo seckanih oraha i prstom ih blago pritisnite da se zalepe za glazuru.

Neka se glazura prvo malo stegne na sobnoj temperaturi a potom stavite kuglice u frižider da se potpuno stegnu i dobro ohlade.

Konzumirajte ih pravo iz frižidera jer će dugim stajanjem na sobnoj temperaturi da omekšaju.

Prijatno! 🙂

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

2 thoughts on “Žerbo kuglice

  1. Zdravo!
    Da li moze neki drugi dzem da se koristi?
    Predivno izgledaju 🤓

    Pozdrav iz Washington-a 😊

    1. Zdravo Tamara! 😀 Može naravno i neki drugi džem po želji, s tim da tad već neće imati taj prepoznatljivi Žerbo ukus budući da se Žerbo pita po pravilu pravi isključivo sa džemom od kajsija. No ti svakako možeš i neki drugi da koristiš jer to još ne znači da kuglice neće biti podjednako fine, samo će biti malo drugačije. 😉
      Puno pozdrava i tebi! 🙂 :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.