Buhtle sa nugat kremom

Buhtle sa nugat kremom

Buhtle su punjeno slatko pecivo od dizanog testa, koje se peče u dubljem plehu tako da buhtle srastu jedna uz drugu i poprime taj prepoznatljivi izgled “jastučića” koje samo kidate kada se ispeku. Tradicionalne buhtle se pune džemom od šljiva, ali tu su i modernije varijante kao npr. ova moja, sa nugat kremom (nutellom). Mogu da se posluže prelivene umakom od vanile, ili samo posute šećerom u prahu, a može i bez njega. 🙂

Buhtle sa nugat kremom

Verujem da mnoge od vas vraćaju u detinjstvo, ali u mojoj porodici nije bio običaj da se peku, tako da je ovo moj prvi susret sa njima. Već duže vreme me mame slike i recepti sa neta, i stvarno ne znam što mi je trebalo ovoliko da ih konačno napravim. Recept koji vam pišem danas je kombinacija X recepata sa neta. Zapravo, krenula sam da pravim po jednom receptu, ali nije sve išlo kako treba, tako da sam i ovaj put morala da “umešam svoje prste” i korigujem recept tako da stvarno valja. Kao rezultat dobila sam jedno od najmekših dizanih testa ikad. 🙂

Buhtle sa nugat kremom

Buhtle su mekane ko pahulja. Samo što ne polete sa tanjira. I dišu i mirišu, što bi se reklo. 🙂

Testo je fino lagano, rupičasto i puterasto…zamirisano vanilom i limunovom koricom a za punjenje sam se odlučila za nutellu, moj omiljeni nugat krem. Vi ih možete puniti čime god želite. Ako ste ipak radije za džem, pazite samo da odaberete neki čvršći kako vam ne bi iscurio.

Buhtle sa nugat kremom

Neću vas lagati, buhtle nisu nešto što ćete smućkati za čas posla. Zahtevaju malo više vremena i truda. Zapravo, više vremena nego truda jer je najgore ono čekanje da se testo diže, i to dva puta – prvi put u vangli a potom i u plehu. Ali verujte mi da će se sav trud isplatiti, kad vam kuća zamiriše na miris tek pečenog peciva u kom ćete tako slatko uživati, mljackajući ga još toplog. 😉

Buhtle sa nugat kremom

Sastojci

Za testo:

  • 500 g mekog (glatkog) brašna
  • 220 ml mlakog mleka
  • 20 g (1/2 kocke) svežeg kvasca
  • 50 g otopljenog putera
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • rendana korica limuna
  • 2 kašike ulja

Za punjenje:

  • nugat krem (nutella, linolada, eurokrem, itd.) ili pekmez

Još:

  • 50 g otopljenog putera za premazivanje

 

Priprema

Izmerite brašno. U maloj šerpici zagrejte mleko da bude toplo, ali nipošto vrelo. Ubacite kvasac, jednu kašiku šećera (od onih 50 g), i 5-6 punih kašika brašna (od izmerenih 500 g), pa sve izmešajte da se kvasac rastvori, i ostavite 15-ak minuta da nadođe.

U drugoj šerpici za to vreme otopite puter i ostavite da se malo prohladi.

U veću plastičnu vanglu ubacite preostali šećer, vanilin šećer, so, jaje i 2 žumanca, kao i rendanu koricu limuna pa sve dobro izmešajte varjačom. Ulijte i prohlađeni puter.

Sada je kvasac već nadošao pa ulijte i njega u vanglu i sve izmešajte.

Na kraju dodajte brašno i dobro izmešajte. Možete i varjačom, ali ja sam uzela mikser i mutilice za testo, pa dobro izmutila testo oko 5 minuta. Važno je da se testo jako dobro izradi da bi buhtle bile fine mekane. U ovoj fazi testo će biti prilično lepljivo. Nek vas to ne uplaši, tako da nemojte dodavati više brašna kako testo ne bi bilo gusto i tvrdo.

Preostaje još da dodate ulje. Dodajte prvo jednu kašiku, pa još malo mutite mikserom da se sjedini sa testom. Sada odložite mikser i dodajte i drugu kašiku ulja, pa još malkice rukom blago mesite u vangli tako da se ulje ravnomerno rasporedi po površini. Ulje će pomoći da se testo lepo odvoji od posude i da se ne lepi.

Na kraju treba da se dobije fino lagano i mekano testo, nauljeno spolja. Pokrijte vanglu kuhinjskom krpom pa ostavite da se testo udvostruči, oko 45 minuta.

Kada je testo lepo naraslo, dobro pobrašnite radnu površinu pa istresite testo. Sipajte brašna i odozgo na testo, pa rukama formirajte jednu tanku veknicu dužine 45 cm. Sekačem za picu ili oštrim nožem iseckajte ovu veknicu na trake širine 3 cm, tako da dobijete ukupno 15 komada i svaki rukom oblikujte u malu lopticu a potom je spljoštite u disk nalik na pljeskavicu. 🙂

Napomena: Vi ne morate na ovaj način deliti testo, poenta je samo da ga podelite kako znate i umete na 15 komada jer će toliko biti buhtli. 🙂 Meni je ovako bilo najlakše. Inače, prvobitna zamisao mi je bila da oklagijom razvijem testo i isečem ga na 15 kvadrata što je malo problematično, jer se kvadrat testa može preseći na 16 komada ali onda taj jedan ne staje u pravougaonu tepsiju dimenzija 35×25 cm, jer ređate 3×5 buhtli. U tom slučaju možete ređati buhtle u okrugli kalup prečnika 28-30 cm jer u njega staje 16 buhtli.

Stali smo kod malih diskova testa. 🙂 Dakle, na svaki stavljajte po jednu kašičicu vašeg omiljenog nugat krema (ili pekmeza). Pazite da ne preterate sa punjenjem da ne bi iscurilo.

Sada smotajte testo u malu lopticu, tako što uhvatite krajeve i dobro ih zalepite prstima. Testo morate u potpunosti slepiti i “zatvoriti” ga u loptu, inače će vam punjenje iscuriti tokom pečenja.

Ređajte buhtle u pleh dimezija 35×25 cm, prethodno obložen pek papirom, tako da onaj slepljeni deo buhtle dođe dole, na dno pleha. Imaćete 3 buhtle po kraćoj strani pleha i 5 po dužoj.

Kada ste složili sve buhtle u pleh, pokrijte ga prozirnom prijanjajućom folijom, i ostavite još jedno 30-40 minuta da buhtle još jednom narastu. Treba da srastu jedna uz drugu.

Kada su narasle, otopite puter, malo ga prohladite i silikonskom četkicom premažite buhtle. Od putera će dobiti finu hrskavu i rumenu koricu odozgo.

Buhtle pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene kako volite. Trebalo bi već da znate da ja volim rumenije, kao što možete videti i na slikama. 🙂

Neka se vrlo malo prohlade, potom ih pospite šećerom u prahu po želji i navalite dok su još tople! 😉

Prijatno!

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama, i ne zaboravite podeliti recept ako vam se dopao. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.