Jaffa kocke

Jaffa kocke

Ovaj kolač je savršeni spoj mekanog biskvita, narandže i čokolade po uzoru na čuveni Jaffa keks.

Da budem iskrena, nikad nisam baš preterano volela original Jaffa keks jer nisam ljubitelj ničega želatiniranog, pa tako ni tog središnjeg dela Jaffe. Ali zato obožavam kolače sa čokoladom i narandžom a ovaj recept je samo dokaz da domaće često zna biti bolje od kupovnog. 🙂

Jaffa kocke

Jaffa kolač sam prvi put pravila pre par godina, i sećam se da to beše onaj neki stari i ujedno i najpoznatiji recept “na kašike”. Meni se nije nešto naročito dopao, moram da priznam. Previše šećera i ulja za moj ukus, pa je biskvit bio nekako težak. A kad se setim tek one gnjavaže sa rendanjem zaleđene narandže…uhh! Pa zar nije lakše, praktičnije i bezbolnije ubaciti narandžu u blender? Pod pretpostavkom da ga imate, naravno. 🙂

Ovo je moja verzija Jaffa kolača, lakše i modernije izrade, sa manje šećera i ulja u biskvitu, koji je inače savršene strukture – malo čvršći a tako fin mekan. Još jedna razlika u odnosu na klasični recept je dodatak čokolade u filu. Zbog toga je nešto tamnije boje i mnogo boljeg ukusa. 😉 Tu je i završni, poprilično debeli sloj čokolade odozgo, da doprinese krckavom užitku dok jedete kolač. Ako vam se dopada kako sve ovo zajedno zvuči i izgleda, onda vam još samo preostaje da isprobate i sami! 😉

Jaffa kocke

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica arome vanile
  • 50 g (6 kašika) ulja
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 2 narandže
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina
  • 3-4 pune kašike pekmeza od kajsija
  • 65 g šećera u prahu
  • polovina izmrvljenog biskvita

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 25 g margarina
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika mleka

 

Priprema

U plastičnu posudu razbijte jaja, ubacite šećer pa mikserom fino penasto izmutite na najvećoj brzini oko 5 minuta, dok se sav šećer ne otopi a jaja ne pobele. Treba da se stvore mehurići na površini prilikom mućenja.

Sada ubacite vanilu, mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa još jednom sve dobro izmešajte mikserom.

Trebaće vam dva pleha dimenzija 30×20 cm. Ako nemate dva, onda ćete peći pojedinačno dva biskvita. Još jedna opcija je da smesu za biskvit sipate u jedan veliki pleh (približnih dimenzija 40×30 cm), pa posle samo presečete na dva dela.

Dakle, ja sam uzela dva pleha, jedan sam malo nauljila i pobrašnila (u ovom će biti donja kora kolača), a u drugi sam stavila pek papir (praktičnije je izvaditi biskvit posle pečenja, jer treba da se izmrvi za fil).

Da bi mi kore bile iste debljine, kutlačom sam merila i rasporedila smesu u oba pleha, i pekla oba biskvita istovremeno. Biskvit se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.

Za fil uzmite dve narandže i dobro ih operite, tačnije ižuljajte. 🙂 Savetujem da uzmete jedan nov sunđer (za pranje posuđa) i njime dobro operete narandže pod mlazom vode, i to onom zelenom grubljom stranom sunđera. Ovo i ne morate da radite ako ne želite, možete i rukama samo dobro oprati, ali što je sigurno, sigurno je. 😀 Ipak su to prskane narandže.

Sada narandže presecite na pola, pa obe polovine na četvrtine, proverite da nema koštica pa ove komadiće narandže ubacite u blender. Dobro ih izblendirajte dok se skroz ne usitne u kašastu masu. Preručite ovu masu u plastičnu posudu gde ćete mutiti fil.

Nacepkajte jedan biskvit (ili polovinu ako ste pekli ujedno) u posudu. Ne moraju biti jako sitni komadići, to će se kasnije i onako sve razići kada izmutite mikserom.

U šerpici otopite čokoladu i margarin pa ulijte u posudu. Dodajte i 3 kašike pekmeza i šećer u prahu, pa mikserom sve dobro izmiksajte tako da dobijete čvršći ali fino maziv fil. Ako vam se učini čvrsto, slobodno dodajte još kašiku pekmeza jer će tako fil postati kremastiji. Sve zavisi koliko su sočne narandže koje ste koristili. Probajte fil da li je dovoljno sladak (opet zavisi od narandži) pa ako treba dodajte još šećera u prahu po ukusu.

Ovim filom premažite biskvit i lepo poravnajte.

Za glazuru ubacite u šerpicu čokoladu, margarin, ulje i mleko pa sve otopite na najmanjoj vatri uz mešanje. Prelijte kolač glazurom i ostavite prvo malo na sobnoj temperaturi a potom stavite u frižider da se kolač ohladi i glazura stegne.

Ohlađen kolač secite na kocke željene veličine i uživajte! 🙂

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

2 thoughts on “Jaffa kocke

  1. Mene interesuje kako ovako savršeno isečete sve kolače 🙂 Bilo bi super da napišete jedan post o tome.

    1. Hvala Dušice na sugestiji. 🙂 Do tada, evo “recepta” za savršeno isečene kolače. 😀 Tajna je u lenjiru i skalpelu. Bitna je i mirna i precizna ruka, a kada sečem, nikad ne povlačim skalpel gore-dole, već sve samo jednim potezom, dakle zasečem i vučem skalpel do kraja kolača. Nadam se da sam pomogla. Puno pozdrava! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.