Čokoladna torta sa orasima

Ima nešto u tim starinskim tortama. Neki poseban šmek, neprevaziđen i uvek aktuelan. Takva je i ova torta. Prava starinska, sa mekanim biskvitom od oraha i kuvanom kremom od jaja sa čokoladom.

Po sastojcima a i ukusu mnogo podseća na čuvenu Reformu ali glavna razlika je što ovde kora nije od belanaca a fil od žumanaca, već su i biskvit i fil od celih jaja.

Torta je dovoljno svečana za svaku priliku a opet, tako jednostavna i brza za pripremu. Kod nas je povod bio 41. godišnjica braka mojih roditelja i malo je reći da su se oduševili ovom torticom koja je baš po njihovom ukusu. 🙂

Za biskvit se prvo umuti sneg od belanaca, dodaju se žumanca, potom brašno, prašak za pecivo i na kraju mleveni orasi. Fil je od kuvanih celih jaja na pari, nakon čega se doda čokolada. Potom se fil malo prohladi i u mlako se doda puter i penasto izmiksa. Zašto u mlak fil a ne potpuno hladan? Jer tako struktura fila bude mnogo lepša: kremastija a ne onako penasta kao kad se puter dodaje u skroz ohlađen fil od jaja. I to nije sve! Ima još jedan “tajni” sastojak fila – u pitanju je prašak za šlag, koji se na samom kraju umuti u fil. Dakle, ne već umućen šlag sa mlekom, nego samo prašak za šlag, direktno u fil. Zahvaljujući njemu fil dobija na volumenu a struktura fila postaje još lepša. 🙂

Savetujem vam da ne čekate specijalnu priliku da biste isprobali ovu torticu jer može da bude i nedeljni desert posle ručka. 😉 Ako ste ljubitelj pravih klasičnih torti, sigurno ćete uživati. 🙂

Sastojci

Za biskvit:

  • 8 jaja
  • prstohvat soli
  • 80 g (8 kašika) šećera
  • 40 g (6 kašika) oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g (14 kašika) mlevenih oraha

Za fil:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 1 kesica praška za šlag (40 g)

Još:

  • orasi za dekoraciju (oko 50 g)

 

Priprema

Za biskvit odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Mutite dok ne dobijete čvrst sjajan sneg. Sada smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance.

Na samom kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kao i mlevene orahe i sve lagano izmešajte špatulom pazeći da smesa ostane vazdušasta.

Istresite smesu za biskvit u veliki pleh od rerne, obložen pek papirom, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 25 minuta dok biskvit blago ne porumeni.

Za fil polupajte cela jaja u odgovarajući lonac, ubacite šećer i vanilin šećer pa žicom dobro izmešajte. Stavite ovaj lonac na drugi u koji ste sipali vode pa sve stavite na šporet i kuvajte fil na pari, uz stalno mešanje žicom. Fil se kuva dok ne počne da se zgušnjava, oko 10-15 minuta. Potom ubacite čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte dok se ne otopi i sve kuvajte još 4-5 minuta.

Ovako skuvani fil ostavite da se prohladi, ali ne u potpunosti! U mlak fil ubacite puter sobne temperature i penasto izmiksajte mikserom. Na kraju ubacite i prašak za šlag. Dakle, NE umućen šlag sa mlekom, nego prašak iz kesice direktno u fil, i sve još jednom penasto izmešajte mikserom.

Filovanje

Sa biskvita pažljivo odstranite papir, pa ga presecite uzdužno na 3 lente. Stavite prvu lentu na odgovarajuću tacnu, premažite sa otprilike četvrtinom fila, stavite drugu lentu, pa opet namažite četvrtinu fila, i na kraju završite sa trećom lentom a ostatkom fila premažite tortu odozgo i sa strane. Tortu pospite mlevenim orasima ili je dekorišite po želji.

Savet:

Torta je najfinija kada odstoji malkice na sobnoj temperaturi, nakon što je izvadite iz frižidera, jer tako najbolje dolazi do izražaja njen bogat ukus. 🙂

Prijatno!

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

Advertisements

2 thoughts on “Čokoladna torta sa orasima

    1. Pozdrav Milena! Mogu naravno i lešnici. Za još lepši ukus savetujem da ih prvo malo prepečete u rerni, mada nije neophodno. A gramaža ostaje ista kao u receptu. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.