Mrvičasta pita sa makom i šljivama

Mrvičasta pita sa makom i šljivama

Aromatična, prhka i sočna pita sa makom u testu, nadevenom šljivama sa neizostavnim cimetom…zamirisaće vam cela kuća. 😉

Ovaj recept došao mi je kao poručen. Taman sam imala malo maka koji nisam potrošila poslednji put, a u zamrzivaču poslednju kesu šljiva od prošle godine koje mi bilo žao baciti. I tako je sve to završilo u ovom divnom kolaču koji me je ukusom prosto oduševio. Kombinacija šljiva i cimeta mi nije strana, naprotiv…to je nešto što obožavam! Ali nikad nisam to probala ukombinovati još i sa makom…ispade fenomenalno!

Mrvičasta pita sa makom i šljivama

Pita je bez mleka i jaja – idealna ako tražite posni kolač. Jako se brzo napravi, samo se izmuti mrvičasto testo uz pomoć miksera a onda 2/3 utisnete prstima u kalup kao podlogu, poređate šljive i pospete ih odozgo sa preostalom trećinom mrvičastog testa. Vrlo praktično jer nema razvijanja testa oklagijom, ni prljanja radne površine.

Verujem da je sa svežim šljivama još bolje, pa iskoristite priliku dok ih ima i isprobajte ovu preukusnu pitu! 🙂 Gledajte samo da šljive budu dovoljno zrele jer ako su tvrde i zelene, moraćete produžiti vreme pečenja uz rizik da ni onda ne omekšaju dovoljno a pita ispadne suva.

UPDATE (9.9.2018.): U prvobitnoj originalnoj verziji recepta nije išao prašak za pecivo, ali sam pitu isprobala ponovo uz dodatak kašičice praška za pecivo i mogu vam reći da je još bolja! Testo je još prhkije i mekše, tako da dodajem i prašak za pecivo u spisak sastojaka. 🙂

Mrvičasta pita sa makom i šljivama

Sastojci

Za mrvičasto testo:

  • 200 g margarina (ili putera)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 400 g oštrog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 40 g mlevenog maka
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike hladne vode

Za nadev:

  • 600-700 g šljiva (bez koštica)
  • 2-3 kašike smeđeg šećera
  • cimet

 

Priprema

U plastičnu posudu ubacite margarin iseckan na kockice, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa kratko izmutite mikserom.

Dodajte brašno, prašak za pecivo, mak, cimet i izmešajte još jednom mikserom. Zamenite mutilice onima za testo, dodajte u posudu 3 kašike hladne vode pa sve izmešajte dok ne dobijete mrvičasto testo. Proverite mu strukturu prstima, tako što uzmete malo testa između dva prsta i pritisnite pa ako se bez problema slepi i formira u kompaktnu masu, dobro je, a ako se jako mrvi i učini vam se da nećete moći formirati podlogu, dodajte još kašiku vode.

Sada uzmite okrugli kalup prečnika 24-26 cm, malo ga nauljite i pobrašnite, pa 2/3 mrvičastog testa utapkajte prstima u kalup svugde ravnomerno dok lepo ne izravnate podlogu. Možete malo i oko oboda kalupa. Preostalu trećinu mrvičastog testa sačuvajte za posip odozgo.

Na podlogu koju ste utisli u kalup poslažite šljive presečene na polovine. Preko šljiva pospite smeđi šećer i malo cimeta. Sada na šljive nabacajte mrvičasto testo tako da pita poprimi čupavi izgled.

Pitu stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 35-40 minuta dok blago ne porumeni.

Neka se pita ohladi do sobne temperature a potom secite na kriške i uživajte!

Original recept

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice, i instagrama.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.