Ovseni keksići

Ovseni keksići

Ovih dana me spopala želja za nešto zdravijim slatkišima i mozgam ja tako šta bih mogla da napravim. Neretko grickam kupovne integralne kekse pa mi sinulo da napravim neku homemade verziju. Domaće je ipak domaće. 🙂 I tako sednem za komp da pretražim recepte na netu, ali ko u inat, ni jedan nije ono što sam ja zamislila i tako reših da uzmem stvar u svoje ruke. Ljudi moji, rezultat me je prosto oduševio, stoga delim i sa vama recept za ove prefine keksiće. 😉

Ovseni keksići

Keksi su fini prhki, nisu ni malo suvi, a ni tvrdi, a ukus im je božanstven zahvaljujući cimetu, kokosu i suvom grožđu koje se ni ne nazire u keksima ali mu se oseti ukus…kako to? Pa tako što je samleveno u secku. Odličan način da suvo grožđe podvalite nekome ko i nije preveliki ljubitelj istog. 😉 Za crunchy momenat dok grickate kekse zaslužni su komadići ovsenih pahuljica – otuda i naziv ovseni keksići.

Izgledom i strukturom me baš podsećaju na Wellness keks, a ukus im je ipak jedinstven, da ne kažem još bolji. 😉

Ovseni keksići

Iako moram da priznam da sam malo skeptična oko podele na “zdrave” i nezdrave slatkiše, jer po meni ni jedan slatkiš ne može biti baš preterano zdrav u pravom smilsu te reči, recimo da ovo ipak spada u nešto zdravije slatkiše od klasičnih zbog integralnog brašna, ovsenih pahuljica i meda. Dakle, nema belog brašna a ni belog šećera.

Napomenuću jedinu “zamerku” ovim keksima – mogli su možda biti i malo slađi, pa vam savetujem da slobodno povećate količinu meda na nekih 75 g. Mada, ipak je to stvar ukusa jer su moji ukućani rekli da su savršeni baš ovakvi, tako da ću recept zapisati tačno onako kako sam ja pravila, a vama prepuštam da sami odredite količinu meda prema vašem ukusu. 🙂

Ovseni keksići

Keksi su gotovi za čas, a kad ubacite jedan u usta, verujte mi da to neće biti i poslednji! Mnooogo su zarazni tako da nećete uopšte pogrešiti ni ako odmah napravite duplu meru. Nadam se da ćete ih isprobati i da će vam se dopasti…ako ste ljubitelj integralnih grickalica, gotovo sam sigurna da hoće. 😉

Ovseni keksići

Sastojci

  • 125 g otopljenog putera
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 50 g suvog grožđa
  • 25 g kokosa
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g meda
  • 1 jaje
  • 200 g pšeničnog integralnog brašna
  • 1/2 kesice (6 g) praška za pecivo
  • 1 kašika mleka (po potrebi)

 

Priprema

Otopite puter u šerpici i ostavite sa strane da se prohladi.

Uzmite secko i ubacite redom: ovsene pahuljice, suvo grožđe, kokos, cimet i med. Sipajte i otopljen puter pa sve dobro izblendirajte dok se pahuljice ne usitne i svi sastojci povežu u lepljivu smesu.

Sada ovu smesu izgrebite kašikom u plastičnu posudu, dodajte jedno jaje prethodno umućeno viljuškom, integralno brašno i prašak za pecivo, pa rukom sve dobro umesite dok ne dobijete čvrsto kompaktno testo. Ako je potrebno, dodajte i kašiku mleka da se testo bolje poveže. Testo će biti baš čvrsto i ne baš sasvim kompaktno zbog krupnijih komadića ovsenih pahuljica, ali biće dovoljno kompaktno da se ne raspada, tako da bez brige. 😉

Sada uzmite oklagiju, pospite radnu površinu sa malo brašna (običnog belog) i tanko razvijte testo na nekih 4-5 mm debljine. Uzmite okruglu modlicu, ili oblik po želji i vadite keksiće. Ređajte ih u papirom obložen pleh. Ostatke testa ponovo zamesite i ponovite postupak.

Keksiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 18-20 minuta. Ako ih kraće pečete biće malo bleđi i mekši a ako ih ostavite da više porumene, biće hrskaviji, pa kako više volite.

Prijatno grickanje! 🙂

Javite mi kako vam se čini recept i podelite ga ako vam se sviđa, a nove pratite putem mejla, fb stranice i instagrama. 🙂

 

Advertisements

3 thoughts on “Ovseni keksići

  1. Odličan recept. Lepo si objasnila postupak. Probaću sigurno. Možda ću ih spajati nekim čoko filom..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.