Krem kocke sa malinama

Krem kocke sa malinama

Ovo je jedan fin kremasti, pravi letnji i osvežavajući desert. Nema tu ništa spektakularno – red petit keksa, vanilin krem identičan kao za krempitu, maline i šlag…ali pre nego što potcenite ovaj kolač zbog njegove jednostavnosti i možda ne prevelike inovativnosti, da vam skrenem pažnju na to da ćete ga napraviti dok ste trepnuli i to bez uključivanja rerne, jer kome se još stoji u kuhinji po letnjim vrućinama? A krajnji rezultat će vas sigurno iznenaditi vrlo prijatno. 😉

Krem kocke sa malinama

Dobro ohlađen iz frižidera je skoro poput sladoleda, a blago kiselkaste maline su zaslužne za ekstra svežinu ovog kremastog deserta. Keks čak ne morate ni provući kroz mleko jer će od mlakog vanilin krema sasvim lepo omekšati, a umesto malina možete koristiti i neko drugo sezonsko voće po izboru.

Ako ste ljubitelj krempite, volećete i ovaj desert. Šta još da vam kažem, sem – probajte i uživajte u ovim kremastim kockama! 😉

Krem kocke sa malinama

Sastojci

Za podlogu:

  • 27-30 komada petit keksa

Za vanila krem:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g brašna
  • 50 g gustina
  • 750 ml mleka
  • 50 g putera

Još:

  • 200-300 g malina

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga
  • 200-250 ml mleka

 

Priprema

Za krem razdvojite žumanca od belanaca. U posudu sa žumancima stavite polovinu šećera (50 g) i vanilin šećer pa žicom dobro izmešajte. (Mikser sačuvajte za mućenje belanaca.) Dodajte brašno i gustin, i oko 250 ml mleka pa dobro sjedinite žicom tako da ne bude grudvica.

Ostatak mleka sipajte u veliki lonac, ubacite i puter pa stavite na šporet i zagrevajte na srednjoj vatri, nikako na jakoj da vam mleko ne bi zagorelo. U toplo mleko (ne treba da proključa) sipajte u tankom mlazu smesu od žumanaca uz neprestano mešanje drvenom varjačom i kuvajte krem dok se lepo ne zgusne i ne proključa, 10-15 min. Kada baci par ključeva, gotovo je, pa skinite sa vatre.

Sada odmah pređite na mućenje belanaca. Dodajte im prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale količine šećera (drugih 50 g), u par navrata. Mutite dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete veoma čvrst sneg.

U još toplu kremu od žumanaca dodajte polovinu snega od belanaca i krenite mešati, vrlo lagano, sve vreme prevrćući varjačom, pazeći da ne izlomite sneg. Dodajte i ostatak i sve lepo sjedinite dok se krema ne ujednači. Krema mora ostati vazdušasta i lagana, stoga nipošto ne smete energično mešati jer bi mogla da se razredi pa da vam krema na kraju bude tečna.

Nek se krema prohladi nekih 10-ak minuta, a za to vreme nežno operite maline, nipošto pod jakim mlazom vode da se ne bi raspale. Poslažite ih na papirni ubrus da se ocedi višak vode. Uzmite odgovarajuću tacnu i složite petit kekse. (Ja sam 3×9 kom.)

Na kekse izručite mlaku kremu svugde ravnomerno i lepo poravnajte. Sada odozgo poslažite maline i prstima ih blago utisnite u krem.

Na kraju umutite šlag sa mlekom (sami procenite koliko će trebati, pazeći da ne bude previše mekan), i premažite kolač šlagom. Ukrasite po želji.

Kolač dobro ohladite u frižideru i secite na kocke.

Prijatno! 🙂

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice, i instagrama.

Advertisements

2 thoughts on “Krem kocke sa malinama

    1. Sneg od belanaca se dodaje odmah u vruću, tek skuvanu kremu od žumanaca tako da bi to trebalo biti dovoljno da se i belanca malo skuvaju, taman koliko je neophodno…postupak je dakle potpuno isti kao i kod klasične krempite. Ali preporuka je svakako da koristite provereno sveža jaja za svaki slučaj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.