Rafaelo rolat sa jagodama

Rafaelo rolat sa jagodama

Žuti biskvit mekan kao sunđer, punjen nežnom kokos kremom koja ukusom podseća na rafaelo, uz dodatak sitno seckanih jagoda koje tako fino osvežavaju – verujte mi, uživaćete u ovom prefinom rolatu!

A koliko se tek jednostavno i brzo sprema… Pun pogodak za tople letnje dane. 🙂

Rafaelo rolat sa jagodama

Ovaj rolat nastao je sasvim slučajno. Krenula sam da operem jagode, inače prve koje sam kupila ove godine, planirajući da ih pojedemo samo tako. A onda mi iznenada sine dilema: a da ja ipak smućkam neki desert? I ni pet ni šest, eto mene s mikserom u ruci i gotovim rolatom za satićak vremena. 😉 Najteže je bilo sačekati da se ohladi u frižideru.

Rafaelo rolat sa jagodama

Za žuti biskvit iskoristila sam moj omiljeni recept iz Jednostavne rolade sa pekmezom pošto znam da sa njim nema greške. Uvek mi ispadne toliko mekan i lagan da samo što ne poleti sa tacne. 😀 A krem je bio čista improvizacija, od sastojaka koje sam našla u špajzu i frižideru – šlag, malo kisele pavlake, kokos, mrvica želatina da kremu učini stabilnijom (za one koji ga ne vole: apsolutno se ne oseti, ne brinite), i za kraj – sitno seckane jagode. Krajnji rezultat ispao je ne samo zadovoljavajuć, već zaista fantastičan. Rolat je mekan, lagan i osvežavajuć a tako jednostavan…pa probajte! 😉

Rafaelo rolat sa jagodama

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 60 ml (55 g) ulja
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za krem:

  • 2 kesice šlaga
  • 100 ml mleka
  • 180 g kisele pavlake (20% m.m.)
  • 4 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)
  • 85 g kokosa
  • 1 ravna kašičica želatina + 1,5 kašika hladne vode
  • oko 200 g jagoda

Još:

  • šećer u prahu za posipanje
  • jagode za dekoraciju

 

Priprema

Odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli i krenite da mutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera, u 3-4 navrata. Umutite čvrst sneg pa smanjite mikser na najmanju brzinu i krenite dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje.

Sada dodajte i aromu vanile, kao i ulje u tankom mlazu, neprestano muteći mikserom na najmanjoj brzini.

Na kraju dodajte brašno koje ste prethodno sjedinili sa praškom za pecivo, i sve zajedno izmutite još jednom, takođe na najmanjoj brzini, i to vrlo kratko! Samo dok se sve lepo ne sjedini. Smesa mora ostati vazdušasta.

Sipajte smesu za biskvit u veliki pleh od rerne koji ste obložili pek papirom, i stavite peći u prethodno zagrejanu renu na 180 stepeni, 20-25 minuta. Biskvit ne sme da se isuši, pa ako vam je jača rerna, možda će biti dovoljno i koji minut kraće da pečete.

Kada ste izvadili biskvit iz rerne, još topao zavijte u roladu zajedno sa pek papirom i ostavite ga tako da se ohladi i poprimi oblik rolata.

Za to vreme operite jagode i naseckajte na sitne kockice. Odložite u frižider do upotrebe.

Za krem, izmutite mikserom šlag sa mlekom, ubacite kiselu pavlaku pa sve sjedinite mikserom. Dodajte šećer u prahu i kokos pa sve lepo izmešajte.

Želatin izmešajte sa vodom u maloj šerpici pa ostavite 5-10 min. da nabubri. Potom ga zagrejte na šporetu i sipajte u krem. Sve lepo sjedinite. Krem će biti mekši, ali tako treba. Stegnuće se u frižideru.

Uzmite biskvit, odmotajte ga i odvojite od papira, pa zajedno s papirom prebacite na pleh ili tacnu.

Namažite kremu preko biskvita, ali ne do kraja! Ostavite najmanje 10 cm pri kraju biskvita prazno jer će vam se krema pomerati kako budete rolali.

Preko kreme nabacajte sitno iseckane jagode. Sada uz pomoć papira krenite polako i vrlo pažljivo da zamotavate rolat. Kada ste došli do kraja, gledajte da ga stegnete sa papirom koliko možete i stavite u frižider na hlađenje najmanje par sati da se krema stegne.

Ohlađen rolat pospite šećerom u prahu i ukrasite jagodama.

Prijatno! 🙂

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

Advertisements

One thought on “Rafaelo rolat sa jagodama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.