Mousse torta sa čokoladom i kikiriki puterom

Mousee torta sa čokoladom i kikiriki puterom

Kada je Tasty izbacio video klip za ovu torticu, u originalu Chocolate Peanut Butter Mousse Cake, pošla mi je pljuvačka na usta odgledavši recept. 🙂 Nisam se dvoumila ni sekunde da li da je napravim – odluka je bila momentalna. A onda posle silnog oduševljenja koje je izazvala degustirajući je za Uskrs, morala sam još jednom da je ponovim u razmaku od samo nedelju dana. To vam onda verovatno dovoljno govori koliko je dobra. 🙂

Mousee torta sa čokoladom i kikiriki puterom

Šta čini ovu tortu? Sočna brownie podloga bez brašna, punog čokoladnog ukusa, i dve predivne i penaste mousse kreme – od kikiriki putera i čokolade.

Mousee torta sa čokoladom i kikiriki puterom

Da se pozabavimo sada svakim od tri sloja. Podloga se pravi kao klasični brownies, ali bez brašna, tako da je sočna, vlažna, ne suši se u frižideru ni posle par dana. Za nju vam ni mikser neće trebati, sve se izmeša žicom u jednoj posudi i ulije u okrugli kalup za pečenje.

Potom dolazi predivna mousse krema od kikiriki putera i mlečne slatke pavlake – lagana, prozračna i penasta, savršeno izbalansiranog slatko-slanog ukusa. A odozgo je podjednako penasta čokoladna mousse krema, koja sa kikiriki puter kremom čini kombinaciju za pamćenje.

Da ne dužim priču, torta je jako lagana za napraviti a njen ukus će vas sigurno očarati ako vam se dopadaju sastojci. Spremni za recept? 😉

Mousee torta sa čokoladom i kikiriki puterom

Sastojci

Za brownie podlogu bez brašna (20 cm):

  • 100 g putera
  • 125 g čokolade za kuvanje
  • 65 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 veća jaja
  • 20 g kakaa

Za kikiriki-puter mousse kremu:

  • 200 g kikiriki putera
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 ravna kašičica (3 g) želatina + 1 kašika hladne vode
  • 280 g mekano umućene slatke pavlake (36% m.m.)

Za čokoladnu mousse kremu:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 120 g slatke pavlake
  • 1 ravna kašičica (3 g) želatina + 1 kašika hladne vode
  • 160 g umućene slatke pavlake

 

Priprema

Brownie podloga bez brašna

Ubacite u šerpu puter i čokoladu izlomljenu na kocke, pa stavite na šporet i otopite na najmanjoj vatri. Ubacite i šećer pa mešajte sve još minut-dva da se šećer otopi (ne mora skroz).

Skinite sa vatre pa ostavite da se prohladi kratko, 5-10 minuta.

Dodajte aromu vanile i jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte žicom.

Na kraju dodajte kakao i sve lepo sjedinite žicom. Treba da dobijete finu glatku i sjajnu čokoladnu smesu.

Ovu smesu ulijte u mali okrugli kalup prečnika 20 cm, kojem ste prethodno obložili dno pek papirom a stranice malo namazali puterom.

Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 25 minuta.

Nek se prohladi malo u plehu, pa izvadite podlogu iz pleha i ostavite je da se skroz ohladi na žici.

Kikiriki puter mousse krema

Ubacite u posudu kikiriki puter i malo ga podgrejte u mikrotalasnoj (ako je potrebno) tako da bude kremast. (Moj kikiriki puter je prethodno stajao u frižideru.)

Dodajte šećer u prahu i dobro izmešajte kašikom.

U malu šerpicu ubacite kašičicu želatina, prelijte kašikom vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Za to vreme umutite slatku pavlaku, ali vrlo kratko, tako da ostane mekana! Oprez kod mućenja slatke pavlake da je ne biste premutili, jer će se pretvoriti u puter. Napomena: slatka pavlaka mora biti mlečna (ne biljna), sa 36% mlečne masti.

Kada je želatin nabubrio, podgrejte ga na šporetu da se otopi i ulijte ga u kikiriki puter pa dobro izmešajte. Odmah potom dodajte mekano umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite kašikom u glatku kremu. Ona će na početku biti mekša (tako treba), ali će se stegnuti nakon hlađenja u frižideru.

Ohlađenu brownie podlogu stavite na odgovarajući tanjir i stavite okolo obruč od kalupa. Obruč je obavezan!

Na podlogu odmah izlijte kikiriki puter mousse kremu i lepo poravnajte špatulom. Stavite u frižider dok pripremate drugu kremu.

Čokoladna mousse krema

Ubacite u šerpu čokoladu izlomljenu na kocke i 120 g slatke pavlake pa zagrevajte na najmanjoj vatri uz mešanje žicom, dok se čokolada ne otopi i dok ne dobijete sjajni čokoladni ganache. Skinite sa vatre.

Pripremite želatin na isti način kao za kikikiriki puter mousse kremu.

U drugoj posudi umutite preostalu slatku pavlaku (160 g), isto samo kratko, pazeći da je ne premutite.

Otopljen želatin ulijte u čokoladni ganache, dobro izmešajte pa umešajte mekano umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite u glatku čokoladnu kremu. Ova krema će takođe biti mekana u početku, čak ređa od kikikiriki puter kreme, ali ništa ne brinite, stegnuće se kasnije.

Dakle, izlijte čokoladnu mousse kremu preko kikiriki puter mousse kreme, i vratite tortu u frižider da se ohladi i stegne preko noći.

Sutradan pažljivo skinite obruč i uživajte u torti!

Ukrasite po želji, mada i ne morate.

Prijatno! 🙂

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

2 thoughts on “Mousse torta sa čokoladom i kikiriki puterom

  1. Draga natalija divan vam je blog. Tražim recept torte za rođendan pa mi ova zapela za oko. Htjela bih probat nesto što prije nisam pravila a ni kušala.
    Kad bi pravila duplu mjeru da li bi mi kalup od 26 fi bio dobar ili ipak mali?

    1. Draga Helena, hvala puno na pohvalama, baš mi je drago da vam se sviđa moj blog. 🙂 Što se tiče tortice, za duplu meru bi najadekvatniji bio kalup prečnika 28 cm. E sad, ako nemate, moglo bi i u kalupu prečnika 26 cm, ali bi u tom slučaju idealno bilo da imate onaj samopodesivi okvir za okrugle torte jer se bojim da obruč od samog kalupa od 26 cm nije dovoljno visok (obzirom da bi torta bila nešto viša od moje). Ako se odlučite za ovu tortu, nadam se da će vam uspeti i jedva čekam čuti utiske! 😉 Nadam se da sam pomogla. Puno pozdrava! :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.