Linzeri sa orasima

Linzeri sa orasima

Ah, ti divni, prhki i mirisni Linzeri… Ove linzer keksiće grickali smo još za doček i za malo da i zaboravim na njih. Tako je to kad za praznike pečeš gomilu kolača, pa ti se nakupi materijala za blog, pa sve ne znaš koji recept prvo objaviti… Pa ti na kraju neki skoro i promakne. A ovaj to nipošto ne zaslužuje. 😉 Zato, evo ga konačno! Krajnje je vreme bilo da i ovi linzeri osvanu na blogu jer, verujte mi, zaista bi bila prava šteta da vas uskratim za recept pošto su keksići FANTAZIJA. 😀

Linzeri sa orasima

O poreklu čuvenih Linzer keksića već sam pisala u ovom postu. Možda se i sećate da sam nedavno objavila već jedan recept za Linzere. Doduše, taj je malo “običniji”, bez ikakvih dodataka testu. Ovaj je drugačiji jer u testo idu i mleveni orasi koji doprinose ne samo boljem ukusu nego i još prhkijoj strukturi, zbog čega se ovi linzeri bukvalno tope u ustima! Umesto oraha možete staviti i lešnike ili bademe. Cimet je još jedan od sastojaka zahvaljujući kom keksići neodoljivo mirišu.

Linzeri sa orasima

Otprilike dve trećine keksića spajala sam domaćim pekmezom od šljiva i kajsija, pola-pola, a trećinu keksića sam htela isprobati sa nutellom. Odličan izbor za one koji možda nisu toliko ljubitelji pekmeza. 😉 No ipak, moram da naglasim jednu stvar koju sam primetila: nakon što keksići odstoje jedan dan zatvoreni u limenoj kutiji, oni sa pekmezom budu još mnogo mekši od onih sa nutellom što je i logično – pekmez je sočniji od nutelle pa keksići upiju njegovu vlagu i zato budu tako fino mekani. Mada i ovi sa nutellom imaju svoju čar – budu tako divno hrskavo-prhki. Pokušavam da provalim koji su mi bolji, ali i jedni i drugi pružaju neopisiv užitak za nepce, tako da glasam za oba! Prosto, ne mogu da se odlučim. A čime ćete ih vi spajati, prepuštam vašem izboru. 😉

Linzeri sa orasima

Sastojci

  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 450-500 g oštrog brašna
  • 225 g margarina
  • 125 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica arome vanile

Još:

  • vaš omiljeni pekmez i/ili nutella
  • šećer u prahu za posipanje

 

Priprema

Najpre sjedinite suve sastojke: mlevene orahe, prašak za pecivo, so, cimet i brašno. Moja preporuka je da izmerite prvo 450 g brašna, a ako bude još trebalo (do 500 g), dodaćete na kraju. Koliko će vam testo zahvatiti brašna, zavisiće od veličine jaja.

U drugu posudu ubacite omekšali margarin i šećer pa penasto izmutite mikserom dok se šećer ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje i aromu vanile i sve zajedno izmiksajte tako da dobijete finu penastu smesu.

U ovu smesu dodajte mešavinu suvih sastojaka, na mikser stavite mutilice za testo pa sve dobro izmešajte da se sastojci povežu u kompaktno testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna i umesite rukom. Testo će biti malo mekše, ali će se u frižideru stegnuti i biće pogodno za rad. Dakle, nemojte dodavati previše brašna da vam keksići ne bi bili tvrdi.

Testo oblikujte u disk i zamotajte u plastičnu prozirnu foliju pa stavite u frižider na 2 sata.

Kada se testo ohladilo u frižideru, izvadite ga i presecite na dva dela. Jedan vratite u frižider do upotrebe da se ne topi.

Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom rastanjite prvi deo testa na nekih 4-5 mm. Okruglom modlicom (prečnika 5 cm) isecite pune krugove. Od otpadaka ponovo zamesite testo i ponavljajte postupak dok ne utrošite testo.

Na isti način rastanjite i drugi deo testa iz frižidera i napravite poklopce za linzere, uz pomoć okrugle modlice i malih sekača kojima izdubite sredinu kruga. Vodite računa da imate isti broj punih krugova i poklopaca.

Linzere poslažite u plehove obložene pek papirom. Meni su trebala dva velika od rerne i još dva manja jer od ove mere ispadne baš puno keksića, negde oko 50-60 spojenih linzera.

Keksiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-12 minuta. Ne smeju jako potamneti pa vodite računa.

Spajanje:

Poklopce keksića pospite šećerom u prahu. Pune krugove preokrenite na drugu stranu pa na svaki stavite malo pekmeza po želji, i poklopite poklopcem, posutim šećerom u prahu. Deo keksića koje sam spajala nutellom, nisam posipala šećerom u prahu.

Linzere čuvajte zatvorene u limenoj kutiji. Mogu stajati danima i biće sve bolji i bolji! 🙂

Pogledajte i ovaj recept za Linzer keksiće pa sami prosudite koji vam se više sviđa. 😉

Original recept

Ako vam se svideo recept podelite ga sa prijateljima, i javite mi vaše utiske ako ga isprobate.

Nove recepte možete pratiti putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.