Dragi moji, eto nas u Novoj 2018. godini, stoga još jednom da vam poželim dobro zdravlje, puno sreće, lepih momenata i sve naj! 🙂 Danas s vama delim recept za fenomenalne kolačiće kojima smo se sladili za doček – od gotovih rozen korica, sa karamel filom uz dodatak bele čokolade, mlevenih oraha i keksa. Bez pečenja, brzo i jednostavno a prefino. 🙂
Konačno da i ja prvi put isprobam te čuvene rozen korice – oduvek su mi rozen kolačići izgledali privlačni na oko, ali da budem iskrena, nisam polagala previše nade u te gotove korice. Možda je u pitanju predrasuda, da sve što je kupovno ne može nikad biti kao domaće, što u suštini i jeste tačno, ali moram da priznam da sam se ovaj put jako prijatno iznenadila. Verujte mi da nije vredno tolikog truda i muke da sami pravite korice kad možete nabaviti već gotove. Ali, mislim da je ovde ipak fil taj koji je odneo pobedu i učinio ovaj kolač toliko ukusnim! 😉
U pitanju je karamel fil koji se pravi tako što karamelizujete šećer, dodate mleko, belu čokoladu, margarin, mlevene pečene orahe i mleveni keks i za čas posla dobijete prefinu kremu kojom filujete gotove rozen korice, i eto fantastičnog kolača za manje od sat vremena. Ne samo da je ukusan već je i veoma dekorativan, pogotovo ako ga lepo isečete kao što sam ja. 😉 Hehe, baš sam skromna… 😀 Šalu na stranu, ali stvarno moram da priznam da sam prezadovoljna i ukusom i izgledom jer su mi ove rozen štanglice ispale ko nacrtane. 😉 No vi se ne morate opterećivati izgledom ako vam do toga nije toliko stalo. Ipak je ukus najbitniji, a za njega garantujem, tako da se nećete pokajati ako isprobate ovaj kolač. Neodoljivo me podseća na Mađaricu, pa ako ste ljubitelj iste, volećete i ove štanglice.
Sastojci
- 350 g šećera
- 500 ml mleka
- 100 g bele čokolade
- 200 g margarina
- 250 g mlevenih pečenih oraha
- 350 g mlevenog keksa (plazma, petit)
- 1 pakovanje rozen korica (od 8 korica)
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema
Najpre malo prepecite orahe u rerni, 10-ak minuta na 180 stepeni. Ovo nije neophodno ali toplo preporučujem zbog lepše arome, baš kao i kod bajadere. Sameljite orahe, kao i keks.
Sipajte šećer u lonac sa debljim dnom, stavite na šporet, pa topite šećer na srednje jakoj vatri uz mešanje drvenom varjačom dok se ne otopi i karamelizuje. Pazite da vam karamel ne potamni previše jer će imati gorak ukus. Ako i ostane nekoliko grumenova neotopljenog šećera a karamel je već dostigao željenu zlatno žutu boju, skinite sa vatre pa nastavite mešati dok se sve ne otopi. Karamel dugo zadržava toplotu, pa će se sve lepo otopiti i van vrele ringle.
Sada na karamel nalijte mleko. Pazite, ključaće a karamel će se momentalno ponovo stegnuti. Zato vratite na ringlu pa ponovo sve zagrevajte na slabijoj vatri, dok se šećer iznova ne otopi u potpunosti. Ovo sve inače ide prilično brzo, tako da bez brige.
Kada se sve otopilo, u karamel mleko ubacite belu čokoladu izlomljenu na kocke, kao i margarin, pa mešajte da se sve lepo otopi. Kad se otopilo, skinite sa vatre i umešajte mlevene orahe i keks, pa dobro izmešajte da dobijete homogeni fil.
Neka se prohladi svega 5-10 minuta, pa još toplim filom odmah filujte korice. Na svaku koricu ide 7 kašika fila da bi vam slojevi bili iste debljine. Meni je na samom kraju ostalo oko 2 kašike viška, koje sam slasno pojela. 🙂 Budite brzi prilikom razmazivanja fila na svaku koricu jer se brzo hladi, a lakše ga je ravnomerno rasporediti dok je topao.
Gornja korica se ne maže, što znači da ćete filovati 7 korica. Na gornju koricu stavite prozirnu foliju i opteretite je nekim plehom, pa stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem na najmanjoj vatri, nek se prohladi par minuta pa prelijte kolač i lepo poravnajte glazuru dugačkim nožem. Vratite u frižider da se glazura stegne.
Sečenje
Ja sam i ovaj put upotrebila skalpel koji je zakon kada je u pitanju sečenje kolača. 🙂 Lenjirom sam označila kolač tako da dobijem štanglice 4 cm dužine i 2 cm širine, i samo spojila označene zareze skalpelom, pazeći da vučem savršeno ravnu liniju, dakle bez povlačenje skalpela gore-dole, već samo zasečete i vučete do kraja kolača iz jednog poteza. Ako nemate skalpel, gledajte da koristite najtanji i najoštriji nož koji imate, mada rezultat neće biti baš isti kao sa skalpelom.
Štanglice su najfinije nakon što odstoje nekih 5-10 minuta na sobnoj temperaturi.
Napomene:
- Kolač mora odstojati preko noći u frižideru da bi korice fino omekšale od fila. Sutradan štanglice budu tako mekane da se tope u ustima.
- Iako se radi o karamel filu, kolač nije presladak uopšte. Kada sam probala sam fil, učinio mi se možda za nijansu slađi, ali u kombinaciji sa koricama koje su čini mi se, prilično neutralnog ukusa, kolač bude umereno sladak, baš kako treba.
Prijatno! 🙂
Ne zaboravite prijaviti se na moju mailing listu da ne propustite novi recept, a možete me pratiti i putem fb stranice i instagrama.
Svaka pohvala,prekrasno izgledaju i da… SRETNA NOVA GODINA
Hvala puno, takođe sve najlepše! 😀
Svaka cast, sto bi se kod nas reklo ” ko sa slike”
Hvala Ljiljo! 🙂
Ako smijem pitati gdje ste kupili rozen korice? Inače kolač izgleda fenomenalno, kao svaki objavljen na Vašem blogu! 😀
Hvala Krešo! 🙂 Rozen korice možeš naći u svim većim supermarketima. I da, zaista nema potrebe da mi persiraš! 😉
Hvala na savjetu! 🙂
Ma dok si topila secer si cijelo vrijeme mjesala?? Negdje Sam bila procitala da se nikad ne mijesa ( pitam da budem sigurna ) jer ovo cu obaveznk probat
Pa ovako, postoje dve metode topljenja šećera, odnosno dobijanja karamela: jedna je ova klasična, kao u ovom receptu, kada se šećer topi na standarni način, uz mešanje…ne mora baš konstantno, ali uz često mešanje da ne zagori i da se lepo ravnomerno otopi. A druga metoda je upravo ta koju si pomenula, bez mešanja, ALI se u tom slučaju ne stavi u lonac sam šećer, već se nalije i malo vode, i onda se to karamelizuje tako što ključa dok ne dobije zlatno žutu boju a posuda se samo povremeno malo “prodrma”, dakle ne meša se. Eto, nadam se da sam pojasnila. 🙂 Ako probaš ove štanglice, čekam utiske! 🙂
Izgledaju fenomenalno! I ja sam, kao i ti, bila puna predrasuda prema rozen korama, sve dok ih za onu prošlu Novu godinu nisam isprobala i mogu ti reći da sam se isto ugodno iznenadila 🙂 Naravno da nisu kao domaće kore, ali su sasvim dobre i zapravo su idealno rješenje kad ti treba neki brzinski kolač 🙂
Sve najbolje u Novoj godini ti želim :*
Baš tako, super su…ja već razmišljam sa kojim filom ću ih praviti sledeći put. 🙂 Hvala ti draga Vlatka, takođe sve naj ti želim! 🙂 :*