Bajadera

Bajadera

Bajadera je svima dobro poznat kolač, bez pečenja, od mlevenog keksa, oraha i čokolade, prejednostavan i brz za pripremu, pogodan za sve praznike kao i slave. Kod mene se ovaj put našao na tacni sa božićnim kolačima. Obično se pravi u posnoj varijanti, ali ova moja verzija je sa mlekom i puterom jer je meni lično ovakva bajadera mnogo ukusnija. Ako vam treba posna varijanta za slavu, samo zamenite mleko i puter sa vodom i margarinom.

Bajadera

Za bajaderu ima zaista mnogo recepata, ali moram da priznam da je retko koji po mom ukusu. Najviše je onih u koje ide enormna količina šećera, od 400 g pa čak do 600 g! Ne znam za vas, ali meni se već od same te cifre zavrti u glavi. Ovaj recept je iz mamine sveske, s tim da sam i njega malo modifikovala po svom ukusu. Krajnji rezultat ispao je SAVRŠEN! 🙂

Za fenomenalan ukus ove bajadere nisu zaslužni samo mleko i puter (umesto vode i margarina), nego i orasi koje sam prvo malo prepekla u rerni.  Bajadera bude mnogo lepša sa pečenim orasima koji svojom jačom aromom automatski podignu bajaderu na jedan viši nivo. Osim ukusa, jako mi se dopala struktura ove bajadere – nije uopšte tvrda ni suva, već je sočna i malo mekša, taman da može da se jede pravo iz frižidera, bez da čekate da prvo malo popusti na sobnoj temperaturi. Još jedna stvar – svetli sloj je za nijansu mekši obzirom da je tamni čvršći zahvaljujući čokoladi koja ga stegne, i onda taj svetli orah sloj ostavlja utisak kao da je to ustvari neki fil, što mi se posebno svidelo.

Fino, sočno, čokoladno, orašasto – tako bih opisala ovu bajaderu. A napravi se za svega 20-ak minuta! Mislim da ću definitivno da je uvrstim među moje omiljene slatkiše. 🙂

Bajadera

Sastojci

  • 200 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 200 g putera (ili margarina)
  • 300 g mlevenog keksa (plazma, petit)
  • 300 g mlevenih pečenih oraha
  • 150 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 25 g putera
  • 3 kašike ulja

 

Priprema

Najpre blago prepecite orahe u rerni na 180 stepeni, 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Ovo nije neophodno, ali doprinosi ukusu zbog lepše arome oraha tako da vam savetujem da ne preskačete ovaj korak.

Sameljite orahe, kao i keks pa ih sjedinite.

Ja sam podelila na pola sve sastojke i odvojeno pravila smese za tamni i svetli deo u dve šerpe kako bih bila sigurna da će mi oba sloja biti iste debljine. Mada je lakše i brže ako sve zajedno pravite pa na kraju samo podelite smesu na dva dela i u jedan ubacite čokoladu, pa ću vam napisati postupak na taj način.

Dakle, ulijte u veću šerpu mleko, ubacite šećer i puter iseckan na kocke. Zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se sve ne otopi i sjedini. Skinite sa vatre, ubacite mešavinu keksa i oraha i dobro promešajte.

Odmah prebacite polovinu smese u drugu posudu, pa ubacite čokoladu na kockice i dobro izmešajte da se čokolada otopi i sjedini sa masom. Možete prethodno otopiti čokoladu na pari, ali nema potrebe jer će se otopiti od topline smese. Savet: izmerite na vagi obe smese da bi vam slojevi bili iste debljine.

Uzmite pleh dimenzija 30×20 cm i obložite ga pek papirom. Neka se smese prohlade nekih 10-ak minuta. Još dok su obe tople, prvo istresite u pleh smesu za tamni deo. Lepo poravnajte špatulom. Potom na tamni deo istresite smesu za svetli deo, ali ne sve na sredinu nego svugde pomalo, i takođe poravnajte špatulom. Mnogo je lakše raditi ovako dok su smese tople jer će u ovoj fazi biti i mekše, pa ćete moći bez problema lepo poravnati oba sloja. Hlađenjem se stežu, pa bi bilo teže lepo ravnomerno razvući obe smese po celoj površini pleha.

Za glazuru, otopite čokoladu sa puterom i uljem na najmanjoj vatri dok se sve ne sjedini pa izlijte na bajaderu i lepo poravnajte.

Bajaderu stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati.

Sečenje:

Obzirom da je bajadera vrlo jednostavan kolač za pripremu, najveća briga je zapravo kako ga lepo iseći na jednake štanglice, tako da glazura ne popuca. Tajna je u skalpelu i lenjiru.

Pre sečenja izvadite bajaderu iz frižidera da odstoji 10-15 minuta na sobnoj temperaturi. Izvadite je zajedno sa papirom iz pleha.

Uz pomoć lenjira izmerite parčad 2 cm širine i 4 cm dužine pa skalpelom secnite po glazuri krajeve bajadere da označite gde ćete spajati linije. Sada čist lenjir samo blago naslonite na glazuru, ni slučajno nemojte pritiskati, pa spojite označene crtice tako što vučete skalpelom uz lenjir, po glazuri. Dakle, još uvek ne sečete bajaderu do kraja, nego samo po glazuri, otprilike 2-3 mm dubine.

Sada kada ste zasekli parčad i uzduž i popreko i označili gde treba da sečete, lenjir vam više ne treba nego jednostavno samo uzmite ponovo sklapel pa pređite još jednom po zasečenim linijama, ali sada do kraja tako da redovno isečete bajaderice. Trebaće vam mirna i precizna ruka da ne skrenete sa označenih linija, ali biće lako obzirom da je površinski gornji sloj bajadere već zasečen.

Ovo je jedan način, a možete i na drugi: dugačkim tankim nožem samo pritisnite do kraja po označenim linijama, jednim potezom, bez povlačenja, tako da isečete bajaderu do kraja. Uslov za ovo je da imate dovoljno dugačak i tanak nož. Obzirom da ja nemam, meni je lakše bilo skalpelom. Vi sad sami procenite koja metoda vam najviše odgovara. 🙂

Napomena:

  • Za posnu varijantu, ušpinujte vodu sa šećerom, oko 5 minuta, pa onda ubacite margarin, a ostalo već ide sve isto.

Ne propustite nove recepte prijavom na moju mailing listu, a naći ćete me i na fb stranici i instagramu. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Bajadera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.