Interkontinental torta

Interkontinental torta

Izbor za moju ovogodišnju rođendansku torticu nije bio ni malo lak. Kada pravim veću tortu za neku posebnu priliku kao što je rođendan, bitno mi je da to bude torta za svačiji ukus. Prvobitno sam imala na umu nešto sa čokoladom i kikiriki puterom, ali znam da to i nije baš za svakoga jer prosto, ima ko nije ljubitelj takvih smelijih kombinacija. 🙂 Zato tu torticu ostavljam za prvu sledeću priliku, a za rođendan sam napravila tortu sa kojom sam znala da nema greške…tortu koja će zadiviti svakoga ko je proba – Interkontinental tortu. 🙂

Ovo je jedna bogata, klasična torta sa korama od puno oraha i čak tri vrste fila: od čokolade, kafe i oraha. Raznolikost filova je upravo ono zbog čega ova torta ima tako interesantan, simboličan naziv. Baš zbog toga, nameće se samo po sebi da će ova torta sigurno zadovoljiti svačiji ukus jer u njoj ima za svakog po nešto. 🙂 A kombinacija svih ukusa je pravo savršenstvo!

Interkontinental torta

Pretražujući recepte na netu za ovu tortu, zaključila sam da ima dosta varijacija na temu, a glavna razlika zapaža se kod izrade fila. Naime, u većini recepata fil se pravi tako što se žumanca kuvaju u mleku, sa brašnom/gustinom/pudingom. Ovo nije takav recept jer je ovde fil od žumanaca kuvanih na pari, što mi se posebno dopalo jer sam se malo već zasitila onih “puding krema”. E sad, možda se neki od vas hvataju za glavu, već pri samom pomenu kuvanja žumanaca na pari. 😀 Ali za tim zaista nema potrebe jer se i to može vrlo lako savladati. 🙂

Interkontinental torta

Jedina, ajde da kažem “mana” fila od kuvanih žumanaca je što ga količinski bude nešto manje od onih “puding krema”. I možda još jedna stvar: to što se malo više oseti onaj margarinski ukus koji zaobilazim u širokom luku. 🙂 E da bih to sprečila, ja sam unela jednu malu izmenu u odnosu na original recept. (Nadam se da mi draga Lana neće zameriti. 🙂 ) U skuvani fil od žumanaca, dodala sam 100 g mleka u prahu i 100 ml mleka. Već sam pravila ranije takav fil i jako mi se dopala ta fina slatkasta mlečna aroma, koja će neutralisati ukus margarina kad ga dodate kasnije u ohlađeni fil. A osim toga, na ovaj način sam dobila i na volumenu fila – a što više fila, tim bolje, ako se ja pitam. 😉

Sve u svemu, torta je zaista prefina, kremasta, velika je i izdašna, idealna za veća slavlja, tako da vam toplo preporučujem da je imate na umu za neku narednu specijalnu priliku! 🙂 A u slučaju da vam ne treba tolika torta, napravite pola mere i uživajte u njoj posle nedeljnog ručka recimo. 😉

Interkontinental torta

Sastojci

Za jednu koru (a peku se dve):

  • 10 belanaca
  • prstohvat soli
  • 100 g (10 kašika) šećera
  • 200 g (14 kašika) mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 žumanca

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100 g mleka u prahu
  • 100 ml mleka
  • 375 g margarina (ili putera)

+

  • 100 g mlevenih pečenih oraha (fil 1)
  • 100 g otopljene čokolade za kuvanje (fil 2)
  • 1 kašičica nes kafe + 1 kašičica vrele vode (fil 3)

Za dekoraciju:

  • 5 kesica šlaga (200 g)
  • 350 ml mleka
  • kašičica nes kafe + kašičica vrele vode (po želji)

 

Priprema

Dakle, pripremamo dve kore (od ukupno 20 jaja) u velikom plehu od rerne, i obe kore se preseku na pola tako da dobijete ukupno 4. Pa da krenemo. 🙂

Za prvu koru, odvojite 10 belanaca od žumanaca. 2 žumanca odmah odvojite u jednu malu posudicu, a preostalih 8 ubacujte odmah u veći lonac u kom ćete kuvati fil na pari.

Pripremite veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni.

U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Kada ste dobili gust i sjajan sneg, smanjite mikser na najmanju brzinu pa ubacite ona 2 žumanca, jedno po jedno, i kratko sjedinite sa snegom od belanaca. Odložite mikser.

Sada dodajte mlevene orahe i brašno koje ste prethodno pomešali, i sve lagano sjedinite špatulom, prevrćući, tako da ne izlomite penu.

Ovu smesu izlijte u pleh, poravnajte i pecite oko 25 minuta (na 180 stepeni), dok kora ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Čitav ovaj postupak ponovite još jednom i za drugu koru, od preostalih 10 jaja.

Za fil, penasto izmiksajte 16 žumanaca sa šećerom, u loncu u kom ćete kuvati fil na pari. Treba da dobijete gustu, bledo žutu masu. Uzmite još jedan odgovarajući lonac i sipajte u njega vode pa stavite na šporet da proključa. Stavite gore lonac sa žumancima i kuvajte na pari uz neprestano mešanje varjačom, 15-18 minuta, dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Ne mogu vam reći tačno u minut koliko treba kuvati, jer će to zavisiti od veličine jaja, ali znaćete otprilike da je gotovo kada vidite da se fil zgusnuo a varjača ne ostavlja trag kada povučete po dnu lonca.

Skinite sa vatre, ubacite kašičicu arome vanile, ulijte mleko, kao i mleko u prahu, ali pazite da vam se ne stvore grudvice! Ja sam u ovoj fazi odložila varjaču a uzela žicu i onda njome energično sjedinila fil sa mlekom u prahu kako bi se razbile sve eventualne grudvice. Kad ste sve dobro sjedinili, vratite na vatru i kuvajte još nekih 5-6 minuta, da se fil ponovo zgusne do potrebne gustine.

Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi do sobne temperature. Jako brzo će se ohladiti ako lonac sa filom stavite u posudu sa hladnom vodom i povremeno promešate par puta.

U ohlađen fil ubacite omekšali margarin sobne temperature, i sve fino izmiksajte u penastu i glatku kremu.

Sada ovu kremu podelite na 3 jednaka dela.

U prvi deo ubacite mlevene orahe koje ste prethodno malo prepekli u rerni radi lepšeg ukusa i jače arome, mada nije obavezno da budu pečeni. Sjedinite fil mikserom.

Za drugi deo, otopite čokoladu na pari, prohladite koji minut i sjedinite sa filom.

Za treći deo, rastvorite kašičicu instant kafe, tipa nes ili mokate, u kašičici vrele vode i sipajte u fil pa sjedinite mikserom.

Filovanje:

Skinite papir sa obe kore, i presecite ih na pola.

Tortu složite na sledeći način: 1. kora, fil od oraha, 2. kora, fil od čokolade, 3. kora, fil od kafe, 4. kora. Odozgo dolazi šlag.

Dakle, umutite šlag sa mlekom. Po želji dodajte kafu, isto tako rastvorenu u kašičici vrele vode, i premažite celu tortu a ostatkom šlaga dekorišite po želji. Ja sam dodala kafu u šlag, čisto da ga malo obojim i dobijem bež boju, ali i zbog arome. 🙂 A za dekoraciju nisam baš imala vremena, a iskreno ni inspiracije, pa sam se opredelila za najbržu i najednostavniju, a efektnu – ružice od šlaga, napravljene uz pomoć poslastčarske kese i zvezdastog nastavka.

Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru i kada se svi ukusi prožmu.

Prijatno! 🙂

Napomene i saveti:

  • Kore možete peći i bez ona 2 žumanca, dakle samo od belanaca, ali žumanca dodaju malkice na volumenu i mekoći kore. U tom slučaju vam ostaje 20 žumanaca za fil, umesto 16. Više žumanaca – više fila, pa procenite sami koja varijanta vam se više sviđa. 😉 Ali i od 16 žumanaca bude fila sasvim dovoljno, a kore budu baš fine mekane zahvaljujući tim žumancima, pa vam ja savetujem da radite po receptu. 🙂
  • Fil možete napraviti i bez mleka u prahu (u tom slučaju ne ide ni mleko), ali će ukus verovatno biti nešto drugačiji.
  • Margarin uvek možete zameniti puterom.
  • Fil 1 biće još finiji ako umesto oraha stavite pečene lešnike. Tako je i u original receptu, samo ja lešnike nažalost nisam imala ovaj put pa sam stavila orahe.
  • Za jaču aromu, u fil 3 možete staviti i dve kašičice kafe, ali po meni je i jedna dovoljna.
  • Ako pravite pola mere, ispecite samo jednu koru od 10 jaja i presecite je na tri lente.
  • Torta je čvrsta i stabilna i za oblaganje fondanom.

Original recept možete pogledati i na blogu La Cuisine Creative.

I za kraj ovog posta, da se zahvalim još jednom svima na jučerašnjim rođendanskim čestitkama! Ulepšali ste mi dan! 😀

Do sledećeg recepta! 😉

Podelite recept ako vam se svideo, a novosti pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

Advertisements

16 thoughts on “Interkontinental torta

  1. Draga Natalija, tortica predivno izgleda i drago mi je da je receptic posluzio za tako posebnu priliku.:)) Svidja mi se i dodatak mleka u filu koje je dalo divnu kremastu strukturu… i na kraju, samo mala sugestija, za torticu je uvek najbolji izbor puter koji ce sve podici lestvicu vise.:)) Jos jednom, svi komplimenti nasoj dragoj slavljenici… cin-cin!:)))

    1. Hvala draga Lana još jednom, i na čestitki i na komplimentima za torticu. 😀 I definitivno ste u pravu za puter, on je ipak daleko ukusniji i samim tim mnogo bolji izbor za torte…samo eto, margarin je ipak mnogima pristupačniji zbog povoljnije cene prvenstveno, pa valjda zato smo mnogi naviknuti da ga koristimo češće nego puter. 🙂

  2. Ovako divne, bogate i raskosne torte se ne prave svaki dan, vec 2-3 puta godisnje, za neke posebne prilike… Zato zasluzuju najkvalitetnije sastojke, sto znaci i pravi maslac – bez obzira na cenu.
    Inace, odlicne fotografije, tvoja torta izgleda prelepo i ukusno!

    1. Hvala! A kad je u pitanju izbor između maslaca ili margarina – u to stvarno ne bih dublje zalazila jer je to stvar ličnih preferencija pa svako neka koristi šta god želi. 🙂 Ja sam ovde odsustvo maslaca nadomestila mlekom u prahu koje sam slučajno imala kod kuće, pa reko’ da ga iskoristim… Zato margarin nije ni najmanje smetao jer mu je ukus u potpunosti zamaskirala fina aroma mleka u prahu. Ko želi, slobodno neka stavi maslac umesto margarina.

  3. Natalija ako smanjim žumanjke za kremu na pola znači ja 8, hoće mi biti dovoljno kreme ako radim koru samo od 10 bjelanjaka

    1. Pozdrav Kristina! 🙂 Hoće naravno, pošto je to onda duplo manja mera ali se ne menja ništa u proporcijama, biće potpuno isto kreme kao i kod mene, samo duplo manja torta. Dakle, ako pečeš jednu koru, samo je presečeš po dužoj strani pleha na 3 lente, ili po kraćoj stani pleha na 4 lente, ako želiš 4 kore kao što je kod mene. Ako se radi sa 3 lente, jedina razlika je što na gornju ide 3. fil (od kafe), pa još odozgo šlag za dekoraciju…a onako sa 4 lente gornja ostaje prazna da bi se na nju naneo šlag i onda je bukvalno sve isto kao kod mene. Pa eto, sad ti kako želiš. 🙂

  4. Hvala puno… a je li potrebno baš mlijeko u prahu da li je stvarno krema ukusnija..ili je to bila tvoja improvizacija da ga malo utrošiš i zakamufliraš okus margarina

    1. Pa meni jeste ukusnija krema sa mlekom u prahu…baš doda onako neki šmek. 🙂 Mada može i bez, tako da to već prepuštam tvom izboru. 🙂 Nema na čemu!

  5. Ako vam nije tesko,napisite tacno na koji margarin/puter mislite?Koji je to najbolji?Hvala unapred.I da,slazem se.Kada vec pravimo ovakve torte,par puta godisnje,trebali bi da kupujemo najkvalitetnije sastojke.

    1. Pa ja najčešće koristim Dijamant margarin, a puter President, mada vi možete od bilo kog drugog proizvođača, nema neke razlike. Pozdrav! 🙂

  6. Lp torta je isprobana i to u punoj mjeri😉…i mogu reći da je torta booomba….onaj ness joj dava baš jedan poseban štih…savršena baš za posebne prilike

    1. Draga Kristina, baš se radujem da je torta ispunila tvoja očekivanja! 😀 Hvala puno na isprobavanju i javljenim utiscima! Veliki pozdrav! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.