Reform torta

Reform torta

Za Reform tortu mnogi kažu da je kraljica torti. Pravi starinski klasik sa korama od belanaca i puno oraha (bez brašna) i sa kuvanim filom od žumanaca i čokolade. Bogata je, raskošna i dovoljno svečana za svaku priliku. Ovaj put je povod bio tatin rođendan. Jela sam je više puta, ali je prvi put pravim, tako da sam pažljivo iščitala više recepata na netu, i na kraju sastavila moju verziju prema svom ukusu, koja se na kraju pokazala FANTASTIČNOM. 🙂 Torta je sočna i savršenog ukusa a kore skoro da se i ne osete jer se stope sa filom – jednim od najboljih koje sam ikad napravila. 😉

Reform torta

U većini recepata za Reform tortu ide previše šećera za moj ukus, tako da je ovo manje slatka verzija. Ali ono što je verovatno najbitnije da napomenem, jeste da je ovo verzija Reform torte sa toplim filom, a ne sa hladnim. Šta to znači? Pa u većini recepata fil se pravi tako što se skuvana žumanca sa čokoladom prvo skroz ohlade, pa se tek onda ubacuje margarin i penasto izmiksa. To je ujedno i mnogo lakša varijanta, ali i lošija, ako se ja pitam, jer je tako napravljen fil svetlije boje a preovlađuje onaj, meni ni malo fin margarinski ukus koji nipošto ne tolerišem u tortama. A šta onda predstavlja verzija sa toplim filom? Pretpostavljate već verovatno – ne čeka se da se ohladi skuvani fil od žumanaca nego se u toplo ubacuje margarin i odmah izmiksa, tek toliko da se otopi i sjedini sa filom. Tek potom se fil hladi dok ne postigne potrebnu gustinu za filovanje, pošto će u početku biti ređi, a hlađenjem se steže.

Zašto je ovako pripremljen fil neuporedivo bolji? Pa zato što je tamnije boje, daleko čokoladnijeg ukusa, margarin se i ne oseća, a konzistencija ne može ni da mu se poredi sa onim hladnim filom koji je penast, dok ovaj topli fil ima gustu i lepljivu strukturu, nešto nalik na med ili čak karamel. Ovako napravljen fil za Reform tortu je nešto toliko dobro, da bih ga mogla samog kašikom jesti! 🙂

Samo da znate da presek torte sa ovim filom i nije baš najuredniji (što vidite iz priloženog 🙂 ), ali ovaj fil pravite zbog savršenog ukusa, a ne zbog urednog preseka. 😉 Plus je moja torta malo duže odstajala na sobnoj temperaturi (za potrebe slikanja), pa je zato malo omekšala dok nisam stigla do preseka. 🙂

Reform torta

Kada pogledate sastojke, verovatno mnogima kao i meni prvo prođe kroz glavu kako ovo mora biti jedna od najjednostavnijih torti za pripremu. I stvarno i jeste, ozbiljno vam kažem. ALI, vrlo lako može sve poći naopako ako ne obratite pažnju na par stvari.

Šta je sve bitno kod pripreme Reform torte?

  • Da ne izlomite sneg od belanaca dok ga mešate sa mlevenim orasima.
  • Da potrefite dužinu kuvanja žumanaca za fil, kako ga ne biste morali kašikom skupljati sa tacne nakon filovanja torte – redak fil je upravo najčešći razlog iz kog mnogima ne uspeva ova torta.
  • I treće ali ne manje bitno – da odredite momenat kada je fil pogodan za filovanje (treba da se ohladi do te mere da ne curi kad se razmazuje).

Eto. Posle ovako dugačkog uvoda, vreme je da pređem na recept, gde ću vam još dodatno pojasniti sve što do sad nisam. 🙂 Nemojte se uplašiti dužine teksta, nije ništa teško, samo želim biti što detaljnija. 🙂

Reform torta

Sastojci

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 250 g šećera
  • 300 g krupno mlevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina

Još:

  • orasi za dekoraciju
  • rendana čokolada (po želji)

 

Priprema

Razdvojite belanca od žumanaca. Žumanca odmah ubacujte u lonac u kom ćete kuvati fil na pari.

Odmah pripremite najveći pleh od rerne koji ste obložili pek papirom, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni. Važno je da kora odmah ide u rernu da se peče, zato rerna mora biti zagrejana na vreme.

Od belanaca umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Ja nikad ne mutim na najjačoj brzini jer se onda belanca jako brzo zapene a da šećer još nije ni stigao da se otopi. Zato mutim na srednjoj brzini jer je jako važno da se šećer lepo otopi, a to ćete znati po tome što se više neće čuti krckanje šećera pod mikserom, a sneg treba da bude gust i sjajan. Za ovo će vam trebati nekih 5 minuta.

Sada u sneg od belanaca ubacite krupno mlevene orahe (koje ste prethodno samleli u secku), i špatulom vrlo lagano izmešajte da se sve sjedini (nikako mikserom!). Ne smete izbiti vazduh iz snega, zato mešajte vrlo pažljivo, prevrćući špatulom. Ovu smesu istresite na pleh obložen pek papirom, rasporedite svugde ravnomerno i poravnajte. Koru odmah stavite u zagrejanu rernu (na 180 stepeni) i pecite 20-25 minuta, dok lepo ne porumeni.

Kada rasporedite smesu u pleh, možda će vam se učiniti da će kora biti predebela, ali nakon pečenja će malkice da splasne i biće debljine oko 1 cm – baš kako treba. Ispečenu koru ostavite da se ohladi, a potom presecite na 4 lente, po kraćoj dužini pleha.

Za fil, umutite mikserom žumanca sa šećerom dok ne dobijete gustu svetlo žutu smesu. Što bolje umutite žumanca i što se šećer bolje otopi, biće kraće vreme kuvanja žumanaca na pari. Dakle, uzmite još jedan veći odgovarajaći lonac u koji možete uglaviti onaj sa žumancima, i sipajte vode u njega pa stavite na šporet da proključa. Kad je proključalo, stavite gore lonac sa žumancima i kuvajte na pari uz neprestano mešanje varjačom. E sad, ključno pitanje kod kuvanja žumanaca: dokle ih treba kuvati? Odgovor bi bio: dok god se ne zgusnu, tako da kad povučete varjačom, ona više ne ostavlja trag po dnu lonca. Za ovo će trebati 10-15 minuta.

Kada su se žumanca zgusnula, ubacite čokoladu izlomljenu na kocke, izmešajte da se skroz otopi i kuvajte još oko 5 minuta. Videćete u ovoj fazi kako se fil lepo zgusnuo.

Skuvani fil ostavite nekih 5 minuta, a onda u još vrelo ubacite margarin sobne temperature i kratko izmutite mikserom dok se ne otopi i fil ne poveže. Možda vam se u ovom trenutku učini kako je sve propalo, jer su se žumanca sa čokoladom taman fino zgusnula, a onda se fil razredi kad ubacite margarin. Ništa ne brinite, tako treba! Fil će se ponovo polako zgušnjavati, kako se bude hladio. Napomena: ne savetujem vam da ovde margarin zamenite puterom, jer margarin bolje steže fil od putera.

Sada je najveći deo posla već odrađen, treba samo još sačekati da se fil ohladi i ponovo stegne, dovoljno da se može lepo mazati na kore. Ja sam fil hladila skoro do sobne temperature, za šta mi je trebalo oko 40 minuta, a potom sam ga stavila u frižider na još jedno sat vremena. U međuvremenu sam ga proveravala svakih 15-ak minuta u kakvom je stanju, i svaki put sam ga promešala. Videćete i sami kako će hlađenjem postajati sve gušći, ali ne dajte se prevariti pa krenuti sa filovanjem pre vremena! Može se desiti da vam izgleda dovoljno gusto, pa kad krenete mazati kore, da ipak krene da beži i curi sa strane. 🙂

Dakle, nemojte biti nestrpljivi i sačekajte da se fil dovoljno stegne. Biće pogodan za filovanje kada primetite da je nalik na gustu lepljivu karamelu, nakon što zagrabite kašikom radi provere.

Kad se fil konačno stegao, podelite ga na 4 dela s tim da jedan bude malo veći kako bi namazali i stranice, i filujte tortu redosledom: 1.kora, fil, 2.kora, fil, 3.kora fil, 4.kora i fil.

Još jedna jako bitna napomena! Ovako nafilovanu tortu, ODMAH stavite u zamrzivač, najmanje na pola sata. Zašto? Zato što hoće fil ponovo da omekša na sobnoj temperaturi, dok vi filujete tortu, i onda može da vam se desi da kore od težine počnu da klize po filu, jedna na jednu stranu, druga na drugu stranu, jer je fil prosto klizav kad omekša. 🙂 Zato, da biste to sprečili, pravac tortu odmah u zamrzivač da se što pre ponovo stegne. Tek posle nekih pola sata, dovršite dekoraciju po želji i onda vam više torta neće sigurno pobeći sa tacne, pa je možete bez brige smestiti u frižider. 🙂

Jeste malo veća gnjavaža sa ovim toplim filom od hladnog, jer sa hladnim nema čekanja da se fil stegne da ga možete namazati na kore, niti ima bojazni da će vam torta pobeći sa tacne, ali verujte mi da se isplati malo se pomučiti sa ovim filom, jer je razlika ko nebo i zemlja. 😉

Za kraj vam navodim dva recepta vredna pomena, koji su bili inspiracija za ovaj moj, pa vam preporučujem da ih pogledate. Jedan je sa coolinarike a drugi sa bloga Provereni recepti – Cooks and Bakes. Ovom prilikom se zahvaljujem autorima. 🙂

Nove recepte možete pratiti putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

2 thoughts on “Reform torta

  1. Pozdrav Natalija,

    Pravila sam torticu i bila je odlična. Jako si lepo sve objasnila i nije bilo šanse da se pogreši!
    Interesuje me da li je moguce orahe zameniti lesnicima?
    Da li bi bila ista mera?
    Hvala!

    1. Draga Dina, baš me raduje to čuti! 🙂 Hvala od srca na isprobavanju i ovako lepim utiscima!
      Umesto oraha mogu i lešnici…šta više, mislim da bi s njima torta bila čak finija ali preporučujem da se lešnici prvo malo ispeku za još lepši ukus, i naravno ogule od ljuske. Mera ostaje ista.
      Puno pozdrava! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s