Pahuljica torta

Pahuljica torta

Danas za vas imam jednu finu kremastu i sočnu torticu. Ne znam zbog čega se zove Pahuljica torta – ono kao, nežna ko pahulja, pa možda zato? Vi je zovite kako god, a ja ću vam samo reći da mi je ovo jedan od favorita među tortama. Toliko je dobra! 😀 Isprobala sam je pre dve godine, čini mi se, i oduševila me je načisto. Zbog silne želje da isprobam što više različitih recepata, retko kad ponavljam iste, ali za ovu tortu je bilo sasvim izvesno da će ponovo doći na red pre ili kasnije…bilo je samo pitanje vremena. 🙂 I evo je! Bez ikakvog specijalnog povoda. Samo sam je se zaželela i odlučila da je napravim i udovoljim sebi. Naravno, nisam je sama pojela. Ali sam tako uživala u svoja dva parčeta! 😉

Pahuljica torta

Zašto je ova torta tako posebna? Za početak, zato što je biskvit bez brašna, samo od belanaca, mlevenih oraha i kokosa. Obožavam torte bez brašna jer su tako fine sočne, a ovaj biskvit je upravo takav. Sve se topi u ustima, a pun ukus oraha i kokosa pružiće vam neviđeni užitak. Pa još u kombinaciji sa divnom i nežnom engleskom kremom od žumanaca…fantazija!

Pahuljica torta

Biskvit me čak podseća malkice na neki integralni keks tipa wellness, a krema je tako jednostavna, od kuvanih žumanaca u mleku, a opet tako fina. Mislim da joj smeđi šećer daje onaj šmek, mada vi možete koristiti i beli.

Torta nije ni malo zahtevna, brzo i jednostavno se pravi, a zaista je prefina tako da vam toplo preporučujem da je probate! I ne čekajte neku specijalnu priliku! Napravite je što pre. Nećete se pokajati. 😉

Pahuljica torta

Sastojci

Za kore:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 120 g smeđeg šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 120 g kokosa
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 650 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 120 smeđeg šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica arome vanile
  • 150 g putera (ili margarina)

 

Priprema

Odvojite belanca od žumanaca. U jednoj posudi sjedinite mlevene orahe, kokos i prašak za pecivo. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i umutite mikserom uz postepeno dodavanje smeđeg šećera (u 3-4 navrata), dok ne dobijete gustu sjajnu penu. Sada u to dodajte mešavinu oraha, kokosa i praška za pecivo, prvo polovinu pa lagano promešajte špatulom, a potom i drugu polovinu i sve lepo sjedinite, vodeći računa da ne izbijete vazduh iz pene od belanaca.

Ovu smesu istresite u mali okrugli pleh prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papirom – i dno i stranice (može samo dno, a stranice premažite sa malo putera). Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, 25-30 minuta.

Pečeni biskvit izvadite iz pleha i stavite na žicu da se skroz ohladi.

Za fil, izmešajte žicom žumanca sa šećerom, dodajte 150 ml mleka, brašno, i aromu vanile , a preostalu količinu mleka (500 ml) sipajte u veći odgovarajući lonac i stavite na šporet. Ja ne čekam da mleko proključa, već samo da se zagreje pa u toplo sipam smesu od žumanaca u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, i kuvam na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Kada proključa par puta, gotovo je. Ovu kremu pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica, i ostavite da se prohladi.

U mlak krem ubacite omekšali puter i izmutite mikserom.

Ohlađen biskvit presecite na 3 kore. Ja koristim ovu spravicu, mada možete i nožem ili koncem, zavisi sa čime ste najspretniji. 🙂

Filujte tortu tako što prvu koru premažete sa trećinom krema, poklopite drugom korom, opet premažete kremom i završite trećom korom koju takođe namažete kremom odozgo, i premažete malo i stranice. Po želji možete dodatno dekorisati tortu. Ja sam umutila jedan šlag krem od vanile sa 100 ml mleka i ukrasila poslastičarskim špricem a odozgo posula tortu sa malo mlevenih oraha.

Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru, kada se svi ukusi prožmu a kore upiju kremu, pa je torta fina sočna. 🙂

Prijatno!

Napomene i saveti:

  • Tortu možete peći i u većem plehu (24 – 26 cm), ali u tom slučaju ćete biskvit moći preseći samo na dve kore, što nije nikakav problem (tako sam radila prvi put).
  • Budite pažljivi prilikom sečenja biskvita jer ipak je bez brašna, pa je malo osetljiviji.
  • Smeđi šećer možete zameniti i belim, ali iskreno, ne bih vam to savetovala jer mi se čini da upravo smeđi šećer doprinosi ukusu cele torte.
  • Ako ste na bezglutenskoj ishrani, samo zamenite brašno u kremi sa gustinom i dobićete verziju torte bez glutena.

Original recept je sa coolinarike. (Hvala Mimi! 🙂 ) Ja sam ga samo malkice izmenila.

Ako vam se sviđa recept, podelite ga sa prijateljima i tako doprinesite da se za moj blogić čuje dalje. Hvala vam! 😀

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

17 thoughts on “Pahuljica torta

  1. Izgleda odlično 😍,prvom priliko ju radim reci milion te dali je dovoljno čvrsta da ju prekrije fondanom?

    1. Hvala Danijela! 😀 Iskreno, nemam iskustva sa fondanom pa ti ne bih znala tačno reći, ali po mojoj nekoj proceni, čini mi se da je torta dovoljno čvrsta i stabilna za fondan.

    1. Da znaš da jeste! 😉 Mada meni za ovu tortu ni ne treba nikakva prilika…prvo sam je mislila praviti za rođendan koji se bliži, ali onda pomislih u sebi, ma ko će to dočekati… 😀

  2. Torta pravljena dva puta za dve nedelje i nestala je u trenutku:) Recept je odlican, hvala!!!!

  3. Draga Natalija, mislim se izmedju ove i Vaše Reform torte da pravim svekrvi za rodjendan. Mislim, ipak da ce preovladati Reform torta, jer ona bas voli takve torte. Ali, voli i narancu u kolacima, kao i ja 🙂 Pa, gdje bi bilo najbolje da je ubacim, sok ili koricu, ili mozda naracan secer? Gdje je najbolje u pahuljici, a i u reform, ako nije problem da mi napisete? Hvala!

    1. Pozdrav draga Majla! 🙂 Pa ovako, ja bih u Pahuljici dodala narandžinu koricu u kremu. Mislim da bi to dalo jako finu aromu. Ali samo koricu, ne i sok, pošto sok od narandže više ide u filove od kuvanih žumanaca, a ne sa mlekom kao ovde. A što se tiče Reform torte, pa i tu bih možda dodala isto samo koricu u fil jer je spoj te gorkaste narandžine korice i čokolade fenomenalan. A sok bi mogao da se doda recimo kod verzije Reforme sa žutim filom, znači bez čokolade, pošto sam viđala i takve recepte. Ali to još nisam probala, tako da ne mogu da garantujem za rezultat. 🙂 Pa eto, nadam se da sam bar malo pomogla, a vi onda sami odlučite koja varijanta vam se najviše sviđa. 🙂 Inače, dobru ste mi ideju dali, volim i ja narandžu u kolačima a ne pamtim kad sam pravila tako nešto, pa bi možda neki od narednih recepata mogao biti baš sa narandžom. 😉 Hvala na inspiraciji! 😀

  4. Savrsena,vec nekoliko puta ju radim. Upravo ju pravim za krstenje . Torta za sve prigode i svi ju obozavaju.

  5. Bok Natalija,radila bi kćerki za rodendan ovu tortu,ali u kalupu fi30,za koliko da povecam sastojke i dali je dosta čvrsta da na njoj bude torta jos jedna?

    1. Zdravo Danijela! 🙂 Pa ja bih za kalup prečnika 30 cm poduplala sastojke…mislim da bi tako trebalo biti ok. Jedino prašak za pecivo nema potrebe povećavati, dosta je jedna kesica, a sve ostalo x2. A torta jeste dosta čvrsta, ali nisam sigurna da li je baš toliko stabilna da izdrži teret još jedne torte. Eventualno ako se radi o nekoj laganijoj torti… Nadam se da sam pomogla, i čekam utiske! 🙂

  6. Izlgeda extra, probaću je uskoro, ali mislim da je zalutala u bezglutenske (ima brašna u filu).

    1. Drago mi je da vam se dopada! Inače, nije zalutala u bezglutenske. S razlogom je tamo, jer iako ide brašno u fil, vrlo lako se može dobiti bezglutenska varijanta, tako što zamenite brašno sa gustinom. Ovo stoji i u napomeni, jasno sam naznačila. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.