Slana rolat-pita

Slana rolat pita

Ovu pitu sam prvi put probala kod moje drage komšinice i potpuno me je osvojila već na prvi zalogaj. Jela sam je dobrih par puta ali recept nekako uvek zaboravim da tražim. 🙂 Neka, ima leka! Pomislih u sebi, šta da bezveze maltretiram ženu, znam valjda šta sam jela i koji sastojci idu…napraviću ja to sama po nekom sopstvenom nahođenju. I tako napravih najbolju slanu pitu svih vremena. 😀 Potamanili smo je tako slasno mljackajući, da vam ne mogu opisati. 😉

Slana rolat pita

Pita je fantastična za doručak, ručak, večeru, za goste, za slavlja, ma šta god! Mekana je i sočna, zahvaljujući filu od jaja, jogurta, griza i još koječega…ali glavni akter u celoj priči je ipak nadev, čija kombinacija sastojaka je skroz po mojoj meri – mladi sir, šunka, kiseli krastavčići bez kojih ništa ne bi bilo isto i za kraj: ljuti kečap koji je tu da sve fino začini i da fin pikantan ukus.

Zaista sam prezadovoljna kako mi je ova pita ispala, tako da ne znam šta bih vam još drugo rekla, osim: probajte obavezno! 😉

Slana rolat pita

EDIT: Na slici ispod ponovo pravljena na isti način. Samo susam fali odozgo jer sam ga zaboravila. 😀

Slana rolat-pita

Sastojci

  • 500 g gotovih kora za pite i savijače
  • 3 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 400 g jogurta
  • 200 g ulja
  • 150 g griza
  • 1 prašak za pecivo

Za nadev:

  • 500 g mladog sira
  • 300 g šunke
  • 200 g kiselih krastavčića
  • ljuti kečap

Još:

  • susam za posipanje

 

Priprema

U većoj plastičnoj posudi umutite jaja sa solju, pa dodajte redom jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo pa sve dobro izmešajte mikserom. Ovim filom ćete premazivati kore.

Mladi sir prebacite u tanjir i izgnječite viljuškom ali tako da ostanu i malo krupniji komadi. Posolite po potrebi, a ako je sir već slan onda ne treba.

Šunku i kisele krastavčiće iseckajte na sitne kockice. Pripremite i kečap.

Sada uzmite pakovanje kora i izbrojte koliko ih ima. Rasporedite ih tako da dobijete 4 rolata. Ja sam imala 16 kora ukupno, dakle 4 kore po jednom rolatu.

Pripremite veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom. Sada možete preći na izradu rolata.

Princip je sledeći: uzmete jednu koru, premažete je sa par kašika fila od jaja, stavite preko drugu koru koju isto tako premazujete, pa ide treća kora, i nju isto premažete, pa četvrta kora koja se ne maže. Na nju ide nadev: nabacate četvrtinu mladog sira preko površine cele kore, pa nabacate četvrtinu šunke, pa preko toga četvrtinu krastavčića i na kraju uzmete bocu kečapa i prošarate preko cele kore u željenoj količini. Sada lepo zamotate u rolat i prebacite u pleh.

Ponovite isti postupak i za preostale kore.

Na kraju će vam ostati fila od jaja taman toliko da premažete rolate odozgo. No u slučaju da ste ipak utrošili više fila i učini vam se da neće biti dosta za premazivanje, samo dodajte još malkice jogurta i ulja i promešajte.

Dakle, zamotane rolate premažite odozgo filom od jaja, i obilno pospite susamom.

Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok rolati lepo ne porumene.

Prijatno! 🙂

P.S. Zaboravih pomenuti da mi je ovo 100. post po redu! Kad pre? 🙂 Tim povodom, samo da vam kažem da se jako radujem što ste tu, što čitate moj blog i isprobavate moje recepte. Hvala vam! 🙂

Ako vam se svideo recept, podelite ga, a novosti pratite putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.