Stromboli

Stromboli

Ako vam je dosadila klasična pizza, probajte stromboli! Iskrena da budem, meni pizza teško da može dosaditi, ali malo promene uvek dobro dođe. Razlike gotovo da nema jer su sastojci identični, drugačiji je samo način pripreme. Ovo je zapravo zarolana pizza u štrudlu. 🙂 Vrlo slično a opet drugačije, a ukus – podjednako dobar! 😉

Stromboli

Testo je fino hrskavo spolja a meko iznutra, a nadev može ići po želji kao za klasičnu pizzu. Ja sam ovaj put pravila neku osnovnu verziju sa paradajz sosom, šunkom i trapist sirom, ali vi slobodno dodajte šta god nađete u frižideru. Sve dolazi u obzir: šampinjoni, masline, kulen, vaše omiljeno povrće, itd.

Stromboli

Što se tiče istorije Strombolija, ovo nije originalni italijanski recept jer je osmišljen u Americi 1950. godine, ali od strane Italijana. Naziv je dobio po istoimenom filmu Stromboli, italijansko-američke produkcije.

Stromboli se jako brzo pravi tako da vam neće oduzeti puno vremena, a najbolji je još topao iz rerne, dok se sir onako fino rasteže. 😉 Jedino na šta bih vam skrenula pažnju je da ne preterujete sa nadevom, da se ne biste našli u dilemi kako zamotati štrudlu a da vam fil ne iscuri. 🙂

Stromboli

Sastojci

Za testo:

  • 500 g oštrog brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 300 ml tople vode
  • 3 kašike ulja + 1 kašika za premazivanje testa

Za nadev:

  • 200 g stišnjene šunke
  • 200 g trapist sira
  • paradajz sos (150 g koncentrata paradajza + 100 g kečapa + začini: po jedna kašičica vegete, šećera, peršunovog lista, origana, bosiljka i malo bibera)

 

Priprema

U veću plastičnu posudu za mešenje ubacite brašno, so, suvi kvasac i promešajte. Zagrejte vodu da bude topla (ali ne previše), nalijte u mešavinu suvih sastojaka, dodajte i ulje i varjačom sve dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Dobro izlupajte varjačom kao kad mesite krofne. Testo će biti lepljivo i u ovoj fazi nepogodno za mešenje rukama, ali tako treba. Kada ste ga dobro izlupali, premažite odozgo jednom kašikom ulja i ostavite ga u posudi da odmara pola sata. Posudu prekrijte čistom kuhinjskom krpom.

U međuvremenu pripremite paradajz sos. Ovo je opciono, vi možete na način na koji ste vi navikli, ali ja sjedinim koncentrat paradajza i kečap sa začinima, i to malo prokuvam. Mnogo ukusnije bude nego sam kupovni kečap, mada vi možete koristiti i samo vaš omiljeni kečap.

Kada je testo naraslo, dobro pobrašnite radnu površinu i istresite ga. Na testo takođe sipajte malo brašna pa premesite rukama. Testo podelite na dva dela jer ćete imati dva rolata. Vi možete praviti i samo jedan veći pa ga staviti u veliki pleh od rerne po dijagonali…kako god vam više odgovara. Ja sam pravila dva manja.

Dakle, uzmite prvi deo testa i razvijte oklagijom, na nekih 5-7 mm debljine. Premažite sa par kašika paradajz sosa, poslažite šunku u kolutovima, i nabacajte rendani sir. Bitna stvar je da ne stavljate nadev do kraja testa jer će vam tako sigurno iscuriti prilikom rolanja, nego ostavite prazno testo barem nekih 6-7 cm od ivice. Sada pažljivo umotajte u rolat. Ovo zahteva malo spretnosti, a ako vam je lakše, ovo možete raditi i na pek papiru pa će vam kasnije biti lakše prebaciti rolat u pleh tako što ga samo skliznete sa papira u pleh.

Pažljivo prebacite rolat u pleh od rerne u koji ste stavili pek papir, i ponovite postupak i za drugi rolat.

Rolate premažite sa malo ulja, pospite origanom i zasecite oštrim nožem poprečno, kao hleb što se zaseca. Neka odstoje u plehu još 10-15 minuta pre pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200-250 stepeni, nekih 25-30 minuta, odnosno dok rolati ne porumene. Ja sam pekla na 200 stepeni oko 20 minuta, pa onda pojačala na 250 stepeni i pekla još 10-ak minuta.

Prohladite par minuta ali ne čekajte puno već navalite na još vreli stromboli. 😉

P.S. Ja nisam potrošila sav paradajz sos prilikom motanja štrudli, tako da smo u ostatak paradajza umakali parčad strombolija i tako jeli. Prijatno! 😀

Recept za testo videla sam na ovom blogu.

Nove recepte pratite putem mejla, fb stranice i instagrama. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Stromboli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s