Kondenzovano mleko (za 5 minuta)

Kondenzovano mleko

Koliko puta vam se desilo da naiđete na neki toliko primamljiv slatkiš da vam voda pođe na usta, a onda kad krenete čitati recept, među sastojcima naiđete na kondenzovano mleko, i samo pomislite u sebi “aha, aj važi”, ugasite stranicu sa receptom i otpišete ga u startu, i to samo zbog tog kondenzovanog mleka koje ili nema nigde da se kupi ili je preskupo ako uopšte naletite na njega? E pa meni se ovo desilo gomilu puta! Ali više neće, zahvaljujući ovom petominutnom super jednostavnom receptu. 🙂

Kondenzovano mleko

E sad, za one koji možda prvi put čuju za kondenzovano mleko, ajmo otpočetka. 🙂 Dakle, kondenzovano mleko dobija se isparavanjem vode iz mleka tako što ga kuvate jedno sto godina (ili par sati, da ne preterujemo baš). Postoji nezaslađeno i zaslađeno o kom je inače uvek reč, kad su u pitanju recepti za kolače. Na kraju treba da se dobije gusta lepljiva smesa konzistencije slične kao med. Mene ovaj način dobijanja kondenzovanog mleka nikad nije mamio na isprobavanje, jer iskrena da budem, nemam živaca par sati da kuvam mleko uz neprekidno mešanje, a uz to uvek postoji i rizik da li će uopšte uspeti, ili će mi mleko zagoreti i na kraju ništa od čitavog eksperimenta. Zato vam ovom prilikom donosim recept za instant verziju kondenzovanog mleka s kojom nema šansi da išta pođe naopako. 🙂

Kondenzovano mleko

Za ovo kondenzovano mleko trebaće vam blender i svega par sastojaka: puter, mleko u prahu, šećer u prahu, ključala voda i malo arome vanile po želji. Dakle, sve se smiksa, sipa u teglicu, i spremno je za isprobavanje neke od onih preukusnih delicija koje zahtevaju ovaj sastojak. 🙂

A što se tiče ukusa, mene neodoljivo podseća na beli deo eurokrema – mlečno, sladunjavo i fino, njam. 🙂

Kondenzovano mleko

Ovako spremljeno kondenzovano mleko možete čuvati u frižideru do nedelju dana. Stajanjem će se sasvim stegnuti, tako da ga pre upotrebe samo podgrejete i biće kao novo. Može i u mikrotalasnoj, ali ja bih vam ipak preporučila da ga izručite iz teglice u neku šerpicu i smlačite na šporetu. Sigurnije je, jer ako ste napunili teglicu do vrha a stavite je u mikrotalasnu, može se desiti da vam iskipi a to baš ne bi valjalo. 🙂 Spremni za receptić? 😉

Kondenzovano mleko

Sastojci (za 400 g kondenzovanog mleka)

  • 30 g putera
  • 60 g šećera u prahu
  • 200 g mleka u prahu
  • 120 ml provrele vode
  • 1 kašičica arome vanile (po želji)

 

Priprema

Otopite puter u šerpici i ostavite sa strane.

Ubacite u blender šećer u prahu, mleko u prahu, a potom i otopljen puter, provrelu vodu i aromu vanile i jednostavno samo izmiksajte 2-3 minuta dok ne dobijete finu kompaktnu gustu smesu.

Sipajte u teglicu ako ne planirate odmah da ga koristite, nek se prohladi, a potom stavite u frižider do upotrebe.

Napomena: ovo kondenzovano mleko uopšte nije preslatko jer u svaki kolač koji ćete praviti s njim svakako ide šećer, pa da sve to zajedno ne bi bilo preslatko. Viđala sam recepte u koje ide i po 200 g šećera u prahu, što je po meni zaista mnogo. U svakom slučaju, vi uvek možete korigovati količinu šećera po svom ukusu, ali i ne samo šećera, već i ostalih sastojaka u zavisnosti od toga koliko gusto kondenzovano mleko želite. Meni je ovako bilo baš kako treba.

Hvala puno Ana-Mariji na receptu. 🙂

A vi ostanite u blizini da ne propustite naredni recept koji će biti jedan od primera za namenu ovog kondenzovanog mleka. 😉

Pratimo se putem mejla, fb stranice i instagrama.

 

Advertisements

5 thoughts on “Kondenzovano mleko (za 5 minuta)

    1. Ja ga ni kod nas u Subotici baš nisam viđala, tako da mi ovaj recept fenomenalno došao. 😀 Baš mi je drago da ćeš ga probati. Javi kako ti se čini! Ja sam već probala jedan kolač s ovim mlekom i super je. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s