Pita sa makom

Pita sa makom

Makoljupci, ima li vas? Ovo je pita za vas. 😉 Recept sam najpre videla kod Marije sa bloga Mirisna teka a onda kod nje vidim da je autorka recepta Dragana sa bloga Moje grne. Pita je savršenstvo bez mane, tako da se ovom prilikom zahvaljujem obema. Njihove privlačne fotke namamile su me da probam ovu pitu i definitivno se nisam pokajala. 🙂 Ja sam unela samo neke manje izmene.

Obzirom da sam luda za makom, znala sam da ovo mora biti nešto predobro, a recept me je neodoljivo podsetio na moje Žerbo kocke, tako da bih čak rekla da je ovo neka mak verzija Žerbo pite. I tu i tamo u testo idu i kvasac i prašak za pecivo, doduše, ovde samo mrvica praška za pecivo, tako da je testo neka kombinacija dizanog i prhkog. Ono što mi je još bilo zanimljivo je da i ovde ide pekmez od kajsije u nadev. Pitala sam se kakav ukus može imati mak pomešan sa pekmezom, i mogu vam reći da sam se jako prijatno iznenadila! Kiselkasti pekmez taman malo ubije gorčinu maka i daje mu osvežavajuću notu.

Pita sa makom

Pita je fina sočna i mekana. A tek što je zamirisao čitav stan dok se pekla… Moja je možda čak ispala mekša nego što bi trebalo! 😀 Ako se pitate kako…pa, testo treba da odmara 30 minuta nakon što se umesi, a ja sam moje pustila da odmara malo duže, nekih 45 minuta pa moguće da je malo više naraslo od kvasca, a pita ispala mekana ko sunđer. Da sam htela, ne bi tako ispalo! 😀

Savršeno mekano testo i sočan nadev od maka i malkice pekmeza od kajsije dodatno upotpunjuje čokoladna glazura prelivena preko pite. Sve u kompletu – fantazija. 😉

Pita sa makom

Sastojci

Za testo:

  • 20 g svežeg kvasca (1/2 kocke)
  • 50 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 250 margarina
  • 180 g (1 čaša) kisele pavlake (20% m.m.)
  • 1 jaje
  • rendana kora limuna
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 600 g oštrog brašna

Za nadev:

  • 400 g mlevenog maka*
  • 150 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike pekmeza od kajsije

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina
  • 2 kašike ulja

 

Priprema

Ugrejte mleko da bude toplo (ali ne previše), ubacite kvasac i pomešajte da se rastvori, dodajte kašičicu šećera i brašna, izmešajte i ostavite da nadođe 10-ak minuta.

Margarin naseckajte na listiće u veliku plastičnu posudu gde ćete mesiti, dodajte kiselu pavlaku, jaje, koricu limuna, šećer i vanilin šećer pa viljuškom sve dobro izgnječite i sjedinite.

Sada dodajte i prašak za pecivo i brašno, izmešajte, a potom rukom umesite fino glatko testo koje se ne lepi. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara 30 minuta.

Za to vreme pripremite nadev. U loncu pomešajte mak i šećer, nalijte mleko i stavite na šporet. Prokuvajte na srednjoj vatri. Nadev treba da je kremaste konzistencije pa ako vam se učini retkim, kuvajte još malo dok suvišna tečnost ne ispari. Skinite sa vatre i dodajte pekmez pa sve dobro izmešajte. Neka se malo prohladi.

* Napomena: Ja sam koristila mak sa dodacima za kolače gde ima samo 50-60% maka a ostalo je nešto drugo (šećer u prahu, pšenični griz, itd.).  U prodavnicama najčešće samo ovaj mak može da se nađe. Ako koristite pravi pravcati mak (100%), imajte na umu da je on mnogo gorči jer nije mešan ni sa čime i nezaslađen je, pa povećajte količinu šećera prema ukusu. A pretpostavljam da će vam biti dosta i 300 g maka, kao u original receptu.

Nakon što je testo odmorilo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i malo ga premesite pa ga podelite na 3 jednaka dela.

Uzmite pleh srednje veličine (moj je 32×23 cm). Oklagijom razvijte prvi deo testa na veličinu donje površine pleha, namotajte na oklagiju i prenesite u pleh. Premažite polovinom pripremljenog nadeva. Razvijte i drugu koru, na isti način je prenesite u pleh, premažite ostatkom nadeva i završite sa poslednjom korom. Izbockajte viljuškom kako bi pita prilikom pečenja mogla da diše i da se ne bi naduvala.

Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, i pecite 30-35 minuta, odnosno dok pita lepo ne porumeni.

Otopite na najmanjoj vatri čokoladu sa margarinom, dodajte ulje i premažite pitu glazurom. Kada se stegne, secite pitu na kocke.

Prijatno! 🙂

Ako želite biti u toku sa novostima na blogu, pratite me prijavom na mailing listu, preko fb stranice ili instagram profila. 🙂

 

Advertisements

13 thoughts on “Pita sa makom

  1. Što god sam isprobala s Grneta, bilo je savršeno, kao i ovaj kolač 🙂 drago mi je da se i tebi sviđa!

    1. Odličan je zaista, ali možda bih ga propustila da ga nisam videla kod tebe! 😉 Tako da, hvala ti još jednom draga Marija. 🙂

  2. na slici izgleda toliko savršeno da se skoro ne usuđujem da probam da ga napravim… meni uglavnom ovakvi kolači ispadnu šljampavi… mak, pekmez, čokolada – sviša mi se kombinacija ukusa…svaka čast kako si ga lepo izrezala

  3. Ja sam apsolutno LUDA za makom. Ponekad mislim da bi ga mogla žlicom samoga jesti hehe Natalija, kolačić ti izgleda božanstvno fin. Dodatak pekmeza daje sočnost. Savršeno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s