Ferrero torta

Ferrero torta

Još jedna tortica iz moje arhive, isprobana ca coolinarike, u original nazivu Čokoladna torta kao Ferrero. Mislim da vam je sve jasno…čokolada i lešnici. Ja ne znam nikog da ne voli ovu kombinaciju. A vi? 😉

Torta je zaista fenomenalna i lako se pravi. Sastoji se od mekanog kakao biskvita presečenog na 3 kore koje se premažu nutellom, pospu lešnik napolitankama i premažu predivnom ganache kremom od čokolade i pečenih lešnika. Jednom rečju SAVRŠENSTVO!

U original receptu kore se dodatno prelivaju mlekom, ali ja to nisam radila jer su i ovako bile premekane tako da zaista nije bilo potrebe. Ono što mi se posebno sviđa kod ovog recepta je što u kremu ne ide maskarpone sir, kao u većini recepata koje sam viđala, pa bih rekla da je ovo malo pristupačniji recept za ovu tortu budući da je maskarpone sir dosta skup. I još jedna napomena…kremu je najbolje napraviti prethodnu noć da bi se do jutra lepo stegla u frižideru i da bi se mogla lepo mazati. U pitanju je dakle, ganache krema koja se samo ohladi i stegne u frižideru i ne miksa se dodatno. I još nešto vrlo bitno: gledajte da koristite što kvalitetniju tamnu čokoladu sa što većim procentom kakaa, jer što više kakaa ima, to će vam se ganache bolje stegnuti. A što se tiče slatke pavlake, preporučila bih vam biljnu jer sam ja sa njom radila (Meggle) i krema mi se savršeno stegla, dok za mlečnu slatku pavlaku ne mogu da garantujem, ali ona zna biti pomalo problematična za ganache jer se dešava da se ne stegne dovoljno zbog čega će vam krema biti previše tečna i nećete moći nafilovati tortu.

Sve u svemu, torta je za svaku pohvalu, meni se jako dopala a nadam se da će i vama. 🙂

Ferrero torta

Sastojci

Za biskvit (24cm):

  • 6 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100-200g tamne čokolade
  • 100 g pečenih, krupno seckanih lešnika
  • 500 ml slatke pavlake

Još:

  • 100g lešnik napolitanki
  • 5 kašika nutelle 

Za dekoraciju:

  • 3 kesice šlag krema od čokolade
  • mleko
  • pečeni lešnici

 

Priprema

Za biskvit penasto umutite jaja sa šećerom, jedno 10 minuta dok jaja ne narastu i ne pobele. Dodajte ulje i mleko pa promešajte mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju dodajte i prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa kratko promešajte mikserom takođe na najmanjoj brzini, samo da se sastojci sjedine. Smesu za biskvit ulijte u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen pek papirom, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta.

Biskvit prohladite pa ga presecite dva puta tako da dobijete 3 kore. Ja to radim pomoću ove alatkice koja je fantastična za rezanje biskvita. Otkad je imam, spasila mi je život, a do tada sam se mučila rezanjem pomoću konca ili nožem, i nikad mi kore nisu bile jednake debljine. 🙂 Zato vam toplo preporučujem da nabavite tu altkicu ukoliko ste u mogućnosti.

Za kremu, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja pa ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke, i mešajte dok se skroz ne otopi i lepo ne ujednači, pa na kraju dodajte i krupno seckane pečene lešnike. Ostavite u frižider da se stegne. Kao što rekoh, ovo je najbolje da uradite prethodnu noć ili barem jedno 6 sati pre filovanja. Što se tiče količine tamne čokolade, ako koristite neku sa većim procentom kakaa (min. 50-60%), biće vam dovoljno i sto 100 g, a ako vam čokolada ima manje kakaa od toga, stavite 200 g da bi vam se ganache stegao kako treba.

Filovanje:

Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru. Teglu nutelle stavite malo u toplu vodu ako je potrebno, da bi se lakše mazala i namažite u tankom sloju. Potom sipajte polovinu krupno mlevenih napolitanki i nanesite polovinu kreme. U original receptu ide prvo krema pa napolitanke, ali onda će vam se druga kora odvajati, pa mislim da je ovako bolje, da vam se kora zalepi za kremu. Takođe, ja nisam potrošila celu količinu napolitanki, pa će možda i vama biti dosta i manje od 100 g. To su već neke stvari koje prepuštam vašoj proceni i volji. 🙂

Stavite i drugu koru, ponovite ceo postupak sa nutellom, napolitankama i kremom i završite sa trećom korom.

Dekorišite po želji. Ja sam celu tortu premazala šlag kremom od čokolade i obilno posula pečenim lešnicima. 🙂

Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte. 🙂

Javite mi kako se vama dopala ova torta i podelite recept ako vam se dopao. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Ferrero torta

  1. Pozdrav!
    Jako mi se svidja ova tortica i htjela bih je uskoro napraviti, samo u kalupu promjera 26cm i isla bi pod fondan. Koliko bi trebala uvecati mjere?
    Unaprijed zahvaljujem 🙂

    1. Pozdrav Amina! 🙂 Pa ovako, najlakše je uvećati mere za trećinu, dakle, samo pomnožiti sve sastojke redom sa 1,5. To će onda biti torta od 9 jaja. Mislim da će to biti taman za kalup od 26 cm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s