Kinder torta

Kinder torta

Kinder torta – ima li koga da nije čuo za nju? Ne verujem. 🙂 Posebno je popularna među decom, mada je i odrasli podjednako vole. Recepata ima raznih, a ovo je moja verzija, pravljena za moj rođendan, čini mi se pre dve godine, pa su i sličice starije i nisu baš neke…ne zamerite mi. 🙂 Ali bila bi šteta da ne uvrstim i ovaj recept u svoju online kolekciju.

Torta je baš velika i izdašna, pa verujem da ćete se obradovati receptu ako vam treba za neko veće slavlje. A ako samo želite da se zasladite posle nedeljnog ručka, vi smanjite mere na pola i rešen problem. 😉 U tom slučaju ćete imati jednu koru i jedan red plazma keksa i filova.

Kinder torta

Tortu čine kore od belanaca sa krupno mlevenim pečenim lešnicima, premazane nutelom, dva fila, jedan od čokolade i jedan od vanile i plazma keks. Pored takvih sastojaka, ni ne čudi da je mnogima baš ovo omiljena torta. 😉

Torta je inače pokupila sve pohvale, pravljena je mnogo puta i od strane mojih prijatelja sa coolinarike, tako da je recept više puta proveren i zaista odličan, uveravam vas. 😉

Kinder torta

Ako vas zanima dekoracija, ja sam koristila beli šlag i žuti krem šlag od vanile, oba naizmenično sam stavila u poslastičarsku špric kesu kako bi mi ruže bile ovako nekako šarene, u dve boje. 🙂 A za ruže vam treba zvezdasti nastavak koji izgleda ovako.

Kinder torta

Sastojci

Za jednu koru (peku se dve):

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 200 g pečenih lešnika (krupno mlevenih)

Za krem:

  • 20 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 1,5 l mleka
  • 250 g margarina
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 300 ml slatke pavlake

Još:

  • 400 g nutele
  • 500 g plazma keksa
  • 150 ml mleka za umakanje keksa

Za dekoraciju:

  • 700 ml slatke pavlake
  • 2 kesice šlag krema od vanile
  • 300 ml mleka
  • celi lešnici

 

Priprema

Kore

Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca umutite čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. U drugoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i krupno mlevene pečene lešnike (u blenderu) pa ručno umešajte u sneg od belanaca, lagano preklapajući špatulom da ne izlomite sneg. Smesu istresite u papirom obložen veći pleh (36×28 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20 minuta, odnosno dok kora blago ne porumeni.

Isti postupak ponovite još jednom za drugu koru.

Krem

Sjedinite 20 žumanaca sa šećerom, mešajući žicom, dodajte prašak za puding i nekih 200 ml mleka od 1,5 litre a ostatak stavite u odgovarajući lonac na šporet da provrije. Ukuvajte smesu žumanaca i pudinga i kuvajte krem na umerenoj vatri uz stalno mešanje žicom, dok se ne zgusne.

U drugi lonac odvojite kutlačom polovinu krema dok je još vreo, i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Promešajte da se otopi i lepo sjedini, pa oba lonca sa kremovima prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite ih da se dobro ohlade.

Omekšali margarin izradite mikserom sa šećerom u prahu, pa polovinu dodajte u ohlađeni žuti krem, a polovinu u čokoladni krem. Penasto izmiksajte.

Na kraju ručno umešajte i umućenu slatku pavlaku u oba krema, dakle, 150 ml u žuti i 150 ml u čokoladni krem. Mešajte vrlo laganim pokretima, ni slučajno mikserom.

Filovanje

Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru.

Premažite je polovinom nutele. Ako je potrebno, prethodno stavite teglu u toplu vodu, da bi se nutela lakše mazala.

Na nutelu namažite polovinu žutog vanilin krema.

Poslažite polovinu plazma keksa umočenog u mleko.

Na keks namažite polovinu čokoladnog krema.

Stavite i drugu koru i ceo postupak ponovite još jednom da utrošite sav materijal.

Dekoracija

Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji.

Tortu rashladite i najbolje ostavite da prenoći da se prožmu svi ukusi a onda uživajte!;) Prijatno!

Napomene i saveti:

  • Umesto lešnika kore možete peći i sa orasima.
  • Pudinzi mogu biti i svi od vanile. Ili možete raditi recimo sa tri pudinga od vanile i sa 80 g gustina ukoliko niste u mogućnosti da nabavite puding sa ukusom slatke pavlake.
  • Za krem sam koristila Menaž čokoladu, i Meggle slatku pavlaku.
  • Za premaz kore preporučujem da ne zamenjujete Nutellu ni jednim drugim čoko namazom, mada možete. 😉 Takođe, poželjno je da koristite isključivo plazma keks, ali može naravno i drugi, ili čak bebi piškote.

Ako vam se dopala torta, podelite recept i recite i prijateljima za blog. 🙂 I ne zaboravite lajkovati i moju fb stranicu ukoliko još niste. Uživajte! 😉

 

Advertisements

18 thoughts on “Kinder torta

  1. Imala sam priliku da pravim ovakvu tortu ali sam koristila samo pola mjere i bila sam zadovoljna velićinom

    1. Baš mi je drago to čuti Sandrela! 🙂 Volela bih videti fotografije, slobodno pošaljite na moj mail putem kontakt forme, ili u inbox moje fb stranice…gde god vam više odgovara. 🙂

  2. Pozdrav Natalija! Planiram da napravim ovu tortu za cerkin drugi rodjendan koji je za par dana. Isla sam da kupim sastojke i imam jednu nedoumicu. Kad kazes:” slatka pavlaka” da li se misli na zasladjenu ili neutralnog ukusa slatku pavlaku?

    1. Pozdrav Marija! 🙂 U ovom receptu koristila sam slatku pavlaku, dakle zaslađenu, i to Meggle mada može i od drugog proizvođača. Nadam se da ćeš biti zadovoljna tortom! Čekam utiske, a ćerkici unapred sretan rođendan! 😀

  3. Bok Natalija,trebala bi radit ovu tortu ali manju za nekih 20ljudi,ako mi možeš rec ako smanjim za pola sastojke dali bi bilo dosta i koliko cca bude teška torta?

    1. Pozdrav Danijela! 🙂 Zaista ne bih znala koliko teška bude torta, ali pola mere biće sigurno dovoljno. Pošto se peče jedna kora, može se samo jedan red plazme i filova složiti, a može se i preseći na pola tako da se dobiju dve manje kore, pa filovati na isti način kao što sam ja, samo što će onda biti duplo manja tortica. To je već stvar izbora. 🙂

    1. Tako je, sve se zajedno izmeša: obe vrste pudinga, šećer, mleko i žumanci pa se to ukuva u ostatak mleka i kuva se dok se krem ne zgusne. Nadam se da je sad jasnije. 🙂

    1. Naravno da može i kikiriki…što da ne? 🙂 Samo neka bude neslani, recimo Gud diet. Ja njega koristim za kolače sa kikirikijem.

  4. Natalija,pravim sinu ovu tortu po tvom receptu(volim ih jer su detaljni i postupni :),bravo).Sve mi je jasno,ali ima jedna stvar koja me zanima,cisto znanja radi,da znam za neke druge prilike i recepte,zasto slatka pavlaka mora da se umesa rucno?
    Pozdrav

    1. Draga Branka, raduje me čuti da vam se dopadaju moji recepti. 🙂 Što se tiče slatke pavlake, ona se uvek ručno dodaje u kreme, jer ako se umeša mikserom, postoji rizik da će se krema razrediti i neće biti dovoljno čvrsta, a još jedan razlog je da bi krema imala penastu konzistenciju. Kad se umeša mikserom, ta slatka pavlaka splasne u kremi i tada krema više nije penasta, plus izgubi na volumenu (manje je ima). Eto, nadam se da sam vam uspela pojasniti. 🙂 Veliki pozdrav! 🙂

  5. Da li je ovo dovoljna mjera za tortu fi 30, visina da bude otprilike 10 cm, ili da pravim mjeru i po?

    1. Draga Svjetlana, trebala bi biti dovoljna mera, čak će vam kore biti i malo deblje u kalupu prečnika 30 cm, ako jednu pravite od 10 jaja kako je u receptu. Pa možete ili tako, ako vam to odgovara, ili da malo smanjite meru, na 8 jaja po jednoj kori. To ćete lako uraditi tako što svaki sastojak samo pomnožite sa koeficijentom 0,8.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.