Kinder torta – ima li koga da nije čuo za nju? Ne verujem. 🙂 Posebno je popularna među decom, mada je i odrasli podjednako vole. Recepata ima raznih, a ovo je moja verzija, pravljena za moj rođendan, čini mi se pre dve godine, pa su i sličice starije i nisu baš neke…ne zamerite mi. 🙂 Ali bila bi šteta da ne uvrstim i ovaj recept u svoju online kolekciju.
Torta je baš velika i izdašna, pa verujem da ćete se obradovati receptu ako vam treba za neko veće slavlje. A ako samo želite da se zasladite posle nedeljnog ručka, vi smanjite mere na pola i rešen problem. 😉 U tom slučaju ćete imati jednu koru i jedan red plazma keksa i filova.
Tortu čine kore od belanaca sa krupno mlevenim pečenim lešnicima, premazane nutelom, dva fila, jedan od čokolade i jedan od vanile i plazma keks. Pored takvih sastojaka, ni ne čudi da je mnogima baš ovo omiljena torta. 😉
Torta je inače pokupila sve pohvale, pravljena je mnogo puta i od strane mojih prijatelja sa coolinarike, tako da je recept više puta proveren i zaista odličan, uveravam vas. 😉
Ako vas zanima dekoracija, ja sam koristila beli šlag i žuti krem šlag od vanile, oba naizmenično sam stavila u poslastičarsku špric kesu kako bi mi ruže bile ovako nekako šarene, u dve boje. 🙂 A za ruže vam treba zvezdasti nastavak koji izgleda ovako.
Sastojci
Za jednu koru (peku se dve):
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 4 kašike oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 200 g pečenih lešnika (krupno mlevenih)
Za krem:
- 20 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 3 pudinga od vanile
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 1,5 l mleka
- 250 g margarina
- 5 kašika šećera u prahu
- 250 g čokolade za kuvanje
- 300 ml slatke pavlake
Još:
- 400 g nutele
- 500 g plazma keksa
- 150 ml mleka za umakanje keksa
Za dekoraciju:
- 700 ml slatke pavlake
- 2 kesice šlag krema od vanile
- 300 ml mleka
- celi lešnici
Priprema
Kore
Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca umutite čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. U drugoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i krupno mlevene pečene lešnike (u blenderu) pa ručno umešajte u sneg od belanaca, lagano preklapajući špatulom da ne izlomite sneg. Smesu istresite u papirom obložen veći pleh (36×28 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20 minuta, odnosno dok kora blago ne porumeni.
Isti postupak ponovite još jednom za drugu koru.
Krem
Sjedinite 20 žumanaca sa šećerom, mešajući žicom, dodajte prašak za puding i nekih 200 ml mleka od 1,5 litre a ostatak stavite u odgovarajući lonac na šporet da provrije. Ukuvajte smesu žumanaca i pudinga i kuvajte krem na umerenoj vatri uz stalno mešanje žicom, dok se ne zgusne.
U drugi lonac odvojite kutlačom polovinu krema dok je još vreo, i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Promešajte da se otopi i lepo sjedini, pa oba lonca sa kremovima prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite ih da se dobro ohlade.
Omekšali margarin izradite mikserom sa šećerom u prahu, pa polovinu dodajte u ohlađeni žuti krem, a polovinu u čokoladni krem. Penasto izmiksajte.
Na kraju ručno umešajte i umućenu slatku pavlaku u oba krema, dakle, 150 ml u žuti i 150 ml u čokoladni krem. Mešajte vrlo laganim pokretima, ni slučajno mikserom.
Filovanje
Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru.
Premažite je polovinom nutele. Ako je potrebno, prethodno stavite teglu u toplu vodu, da bi se nutela lakše mazala.
Na nutelu namažite polovinu žutog vanilin krema.
Poslažite polovinu plazma keksa umočenog u mleko.
Na keks namažite polovinu čokoladnog krema.
Stavite i drugu koru i ceo postupak ponovite još jednom da utrošite sav materijal.
Dekoracija
Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji.
Tortu rashladite i najbolje ostavite da prenoći da se prožmu svi ukusi a onda uživajte!;) Prijatno!
Napomene i saveti:
- Umesto lešnika kore možete peći i sa orasima.
- Pudinzi mogu biti i svi od vanile. Ili možete raditi recimo sa tri pudinga od vanile i sa 80 g gustina ukoliko niste u mogućnosti da nabavite puding sa ukusom slatke pavlake.
- Za krem sam koristila Menaž čokoladu, i Meggle slatku pavlaku.
- Za premaz kore preporučujem da ne zamenjujete Nutellu ni jednim drugim čoko namazom, mada možete. 😉 Takođe, poželjno je da koristite isključivo plazma keks, ali može naravno i drugi, ili čak bebi piškote.
Ako vam se dopala torta, podelite recept i recite i prijateljima za blog. 🙂 I ne zaboravite lajkovati i moju fb stranicu ukoliko još niste. Uživajte! 😉
Imala sam priliku da pravim ovakvu tortu ali sam koristila samo pola mjere i bila sam zadovoljna velićinom
Da, pola mere je sasvim dovoljno kada vam ne treba baš baš velika torta kao što je ova. 🙂
Torta je odlicna. Filovi su kremasti, bas ukusni. Od danas je u nasoj vitrini sa kolacima redovna. Mogu poslati fotografije.
Baš mi je drago to čuti Sandrela! 🙂 Volela bih videti fotografije, slobodno pošaljite na moj mail putem kontakt forme, ili u inbox moje fb stranice…gde god vam više odgovara. 🙂
Pozdrav Natalija! Planiram da napravim ovu tortu za cerkin drugi rodjendan koji je za par dana. Isla sam da kupim sastojke i imam jednu nedoumicu. Kad kazes:” slatka pavlaka” da li se misli na zasladjenu ili neutralnog ukusa slatku pavlaku?
Pozdrav Marija! 🙂 U ovom receptu koristila sam slatku pavlaku, dakle zaslađenu, i to Meggle mada može i od drugog proizvođača. Nadam se da ćeš biti zadovoljna tortom! Čekam utiske, a ćerkici unapred sretan rođendan! 😀
Bok Natalija,trebala bi radit ovu tortu ali manju za nekih 20ljudi,ako mi možeš rec ako smanjim za pola sastojke dali bi bilo dosta i koliko cca bude teška torta?
Pozdrav Danijela! 🙂 Zaista ne bih znala koliko teška bude torta, ali pola mere biće sigurno dovoljno. Pošto se peče jedna kora, može se samo jedan red plazme i filova složiti, a može se i preseći na pola tako da se dobiju dve manje kore, pa filovati na isti način kao što sam ja, samo što će onda biti duplo manja tortica. To je već stvar izbora. 🙂
Jel se zajedno mesaju svi pudinzi, 3 od vanile i 2 sa ukusom slatke pavlake?
Tako je, sve se zajedno izmeša: obe vrste pudinga, šećer, mleko i žumanci pa se to ukuva u ostatak mleka i kuva se dok se krem ne zgusne. Nadam se da je sad jasnije. 🙂
Jeste, a jel mogu umesto lesnike kikiriki da stavim? Onaj peceni ili przeni sto ima u kesicu da se kupi?
Naravno da može i kikiriki…što da ne? 🙂 Samo neka bude neslani, recimo Gud diet. Ja njega koristim za kolače sa kikirikijem.
Jel kikiriki stavljam cela zrna ili treba da ih sameljem?
Neka bude krupno mleven u secku, da se osete i komadići ali ne previše krupni.