Prevrnuti kolač sa jabukama

Prevrnuti kolač sa jabukama

Ovo je jedan starinski kolač, dobro poznat svima…ništa spektakularno a opet, predivan u svojoj jednostavnosti! Jeftin je, brzo i lako se sprema, a toliko je fin, lagan i osvežavajuć da nema šansi da se zaustavite na samo jednoj kocki. 🙂

Prevrnuti kolač sa jabukama

Kolač čine karamelizovane pečene jabuke preko kojih se izlije smesa za klasičnu žutu piškotu i onda se pečen kolač prevrne kako bi jabuke došle odozgo. Otuda i naziv – prevrnuti kolač sa jabukama. 🙂 Kolač se obilno premaže umućenim šlagom i pospe cimetom…mmm, milina.

Dobro ohlađen toliko osvežava da se to ne može opisati, a meka piškota se prosto topi u ustima. Prosto neverovatno kako jedan tako jednostavan kolač od malo sastojaka može biti toliko dobar! 🙂 Ako imate kući jabuke, sigurna sam da imate i ostale sastojke, pa komotno možete da se bacite u akciju! 😉

Prevrnuti kolač sa jabukama

Ako vas zanima kako da postignete ovaj “očešljani” izgled šlaga, zaprepastićete se koliko je jednostavno! Samo vam treba špatula za dekorisanje šlaga. Ja sam na ovu spravicu (marke Zenker) naletela šetajući u Maxi-jevoj radnji i odmah je uzela pošto mi se baš dopala. 🙂 Imate dva komada u kompletu, jednu za ravnanje a drugu za “češljanje”. Super je za dekorisanje ovakvih jednostavnih kolača, ali i torti, kad vam se ne da da se petljate sa poslastičarskom špric kesom i nastavcima. (Mene nekad baš mrzi da je vadim i posle perem…pssst, nemojte nikom reći, ne bih da ispadnem lenjivica. 😀 ) A uz pomoć ove spravice, brzo i lako ćete “očešljati” šlag i ukrasiti kolač/tortu dok ste trepnuli.

Ajmo sad na recept… 🙂

 

Sastojci

  • 1-1,2 kg jabuka
  • 5 kašika smeđeg šećera

Za piškotu:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 5 kašika brašna

Još:

  • 3 šlaga
  • 250 ml mleka
  • cimet

 

Priprema

Jabuke ogulite i isecite ih na četvrtine. Ja sam imala 7 većih zelenih jabuka što je oguljeno iznosilo tačno 1,2 kg. Uzmite pleh (35×20 cm), obložite ga pek papirom i poređajte jabuke. Pospite preko jabuka ravnomerno smeđi šećer i stavite peći u zagrejanu rernu na 250 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme pripremite piškotu.

Odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli i počnite da mutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite na srednjoj brzini dok se sav šećer ne rastopi, i dok ne dobijete čvrst sneg, nekih 10-15 minuta, pa smanjite mikser na najmanju brzinu i počnite da dodajete jedno po jedno žumance dok mutite sve vreme.

Sada dodajte i aromu vanile pa promešajte. Na kraju dodajte i brašno i kratko izmutite takođe na najmanjoj brzini, samo dok se smesa ne ujednači.

Izvadite jabuke a rernu smanjite na 180 stepeni. Jabuke treba da dobiju žućkastu boju. Preko njih izlijte smesu za piškotu, rasporedite i vratite u rernu još nekih 20 minuta dok piškota ne dobije zlatno žutu boju.

Pečen kolač izvadite iz rerne, sačekajte 5-10 minuta pa ga prevrnite na odgovarajuću tacnu. Skinite papir i ostavite ga da se skroz ohladi.

Izmutite šlag sa mlekom i nanesite ga na ohlađen kolač. Ja sam prvo preko kolača posula malo cimeta, pa onda nanela šlag, pa ponovo posula cimetom.

Stavite kolač u frižider da se dobro ohladi, potom secite na kocke i uživajte!

Prijatno! 🙂

Napomena: ako volite slađe ili ako su vam jabuke kiselije, slobodno pospite jabuke količinom šećera po želji. Meni je onih 5 kašika bilo baš idealno.

Ako vam se dopao kolač, javite mi vaše utiske i delite recept dalje. 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s