Zdrave ovsene štanglice sa kikiriki puterom

Zdrave ovsene štanglice sa kikiriki puterom

Evo još jednog fantastičnog slatkiša sa kikiriki puterom, i to sa potpuno zdravim sastojcima za grickanje bez griže savesti. 😉 Šta da vam kažem, nakon onih čokoladnih kikiriki puter kocki, skroz sam se navukla na kikiriki puter i u tu neodoljivu slatko-slanu kombinaciju ukusa. Interesantno mi je da kikiriki puter onako sam, ili namazan na hleb baš i ne volim nešto preterano, ali kao sastavni deo nekog kolačića njegov ukus dolazi do punog izražaja i pruža užitak koji se pamti. 😉 Ne, ne preterujem uopšte! 🙂

Sastojci ovih štanglica su ovsene pahuljice, suvo grožđe, lešnici, kokos, kikiriki puter, med i kokosovo ulje. Dakle, svašta nešto zdravo. 🙂 Moram da priznam da sam se malo plašila kakav ukus će na kraju dati mešavina toliko različitih sastojaka, ali krajnji rezultat bio je zaista očaravajuć!

Zdrave ovsene štanglice sa kikiriki puterom

Posebno me je oduševila ova sjajna i neobična glazura odozgo. Ako se pitate šta je to…ne, nije čokolada, nego kakao pomešan sa medom i kokosovim uljem. Dakle, takođe zdravija verzija glazure izuzetno finog ukusa. 🙂 Mislim da ću je usvojiti i za druge kolače ubuduće, taman malo za promenu da ne bude uvek klasična čokoladna glazura.

Što se tiče kokosovog ulja, prvi put ga koristim i zaista sam oduševljena njegovom finom aromom kokosa. Sem što lepo miriše, ono važi za jedno od najzdravijih ulja na svetu, a njegova glavna prednost u odnosu na druga ulja ogleda se u tome što se ono u organizmu pretvara u energiju a ne u mast. To je zbog toga što ne sadži trans-masne kiseline već srednjelančane masne kiseline, kao što je laurinska, koje, prema novijim istraživanjima, ne opterećuju žuč, ne cirkulišu u krvotoku (transportuju se iz creva direktno u jetru), imaju antivirusno i antibakterijsko dejstvo i ne doprinose povišavanju holesterola u krvi. Što se tiče cene, kokosovo ulje jeste malo skuplje, ali mislim da definitivno vredi bar ponekad se malo izreskirati, i nabaviti makar neku manju teglicu, da se nađe za neki zdraviji slatkiš poput ovog. 🙂 Ja sam za ovu priliku uzela teglicu kokosovog ulja od 150 g, za nekih 380 din. Može se nabaviti u bolje snabdevenim marketima ili prodavnicama zdrave hrane.

Sve u svemu, ove štanglice su za mene pravo otkriće i jedino što im mogu zameriti je što od ove količine sastojaka ne izađe baš puno. 🙂 Da li sam pomenula da su gotove za 20-ak minuta i nema pečenja? Da, upravo tako. Brzo, jednostavno, fino i još zdravo! Pa kud ćete bolje? 😉

Zdrave ovsene štanglice sa kikiriki puterom

Sastojci

  • 180 g ovsenih pahuljica
  • 60 g suvog grožđa
  • 75 g pečenih lešnika
  • 20 g kokosa
  • prstohvat soli
  • 110 g kikiriki putera
  • 85 g meda
  • 30 g kokosovog ulja

Glazura:

  • 90 g meda
  • 30 g kokosovog ulja
  • 30 kakaa

 

Priprema

Najpre kratko ispecite lešnike u šerpici na šporetu, nekih 5 minuta, pa kad se malo prohlade, oljuštite ih od ljuske.

Kikiriki puter, med i kokosovo ulje stavite u manji lonac i otopite sve zajedno na blagoj vatri uz mešanje. Kad se sve lepo sjedinilo skinite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.

Napomena: U nedostatku kokosovog ulja, možete ga zameniti recimo otopljenim puterom ili masnoćom po želji, ali vam ipak ne bih preporučila da to radite jer neće biti to to. 😉

Za to vreme, ubacite u secko redom: ovsene pahuljice, suvo grožđe, lešnike, kokos i prstohvat soli, i sve dobro izblendirajte, u kratkim pulsevima nekoliko puta, dok se sve lepo ne usitni.

Sada u to sipajte i mešavinu kikiriki putera, meda i kokosovog ulja i još jednom sve dobro izmešajte u secku, da se masa sjedini i poveže.

Uzmite pleh 25×15 cm, ili kvadratni 20×20 cm, obložite ga pek papirom i sipajte smesu za podlogu. Kašikom rasporedite i dobro utisnite svugde ravnomerno. Stavite u frižider.

Za glazuru zagrejte med i kokosovo ulje na blagoj vatri, skinite, i ubacite kakao. Dobro promešajte da dobijete glatku sjajnu glazuru i premažite podlogu. Vratite u frižider da se dobro ohladi i stegne, barem na 2 sata, a potom izvadite zajedno s papirom, i secite na štanglice. 🙂

Original recept (na engleskom) možete pogledati ovde. Ja sam bademe zamenila lešnicima i napravila još neke manje izmene.

Kako se vama sviđaju ovakvi zdraviji slatkiši? 🙂 Javite mi vaše utiske i podelite recept ako vam se dopao. 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Zdrave ovsene štanglice sa kikiriki puterom

    1. Hvala puno na lepim rečima! 🙂 Nisam ni ja oduvek volela da se petljam u kuhinji, ali je kasnije to došlo nekako sasvim spontano, pa možda i ti dobiješ volju kad tad. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s