Španska pita

Španska pita

Za špansku pitu sigurno ste čuli, a verujem da ste je i jeli pošto svi mi imamo zapisan neki svoj recept za nju. Ali moram da priznam da se ovim receptom posebno ponosim jer sam uspela pronaći pravi odnos svih sastojaka i dovesti ovu pitu do savršenstva. 🙂 Ničega ne treba ni manje ni više. Na coolinarici je pokupila sve pohvale i dobila sam zaista divne povratne informacije od svih koji su je probali da je ovo najbolji recept za špansku pitu koji su isprobali, zbog čega mi je zaista drago. Dakle, ako još niste probali špansku pitu, šta čekate? 😉

Španska pita

Ono što me je kod ove pite nateralo da preuzmem stvar u svoje ruke jeste to što sam do sad najčešće viđala recepte sa nepreciznim merama, na šoljice, čaše, itd., što mene zna baš nervirati jer zna se kako to kod mene mora biti: sve tačno u gram. 😉 I onda sam malo eksperimentisala, izmerila sve sastojke u gramima, negde nešto dodala, nešto oduzela i kao rezultat dobila savršenu meku špansku pitu. Ono što obožavam kod nje je što se jako brzo i jednostavno priprema, idealna je bukvalno za bilo koji obrok, bilo da je u pitanju doručak ili večera, pa čak i za ručak, što da ne? Uz neku čorbicu, i eto super ručka. 😀

Španska pita

Dobra je i topla i hladna, super ide uz šolju jogurta, a ostaje meka čak i sledeći dan…ako preživi dotle. 😉

Sastojci

  • 4 jaja
  • 1-1,5 kašičica soli
  • 200 ml ulja
  • 400 ml mleka
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna (oštrog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g stišnjene šunke (pizza šunke, ili neke druge salame)
  • 200 g trapist sira
  • 120 g kiselih krastavaca
  • 120 g kisele crvene paprike

 

Priprema

Najpre iseckajte krastavce, papriku i stišnjenu šunku na sitne kockice a trapist sir narendajte.

Pripremite odgovarajući pleh, vrlo malo ga nauljite i pospite sa malo brašna. Ja najčešće pečem u plehu dimenzija 32×20 cm.

Uzmite odgovarajuću posudu pa u njoj izmutite mikserom jaja, dodajte so po ukusu, zatim dodajte ulje i mleko. U drugoj posudi sjedinite obe vrste brašna i prašak za pecivo, promešajte i dodajte u prvu posudu sa jajima. Dobro izmešajte mikserom.

Na kraju dodajte i seckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, pa sve dobro izmešajte. (najbolje kašikom) Što se tiče paprike, nekad stavim kiselu a nekad svežu ili iz zamrzivača…zavisi šta imate. 🙂

Smesu ulijte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta. Ja sam ovako pekla ali vi možete prilagoditi svojoj pećnici, recimo na 200 stepeni malo kraće. Pita je gotova kada lepo porumeni.

Prijatno! 🙂

Španska pita

Advertisements

3 thoughts on “Španska pita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s