Cimet torta sa lešnikom i čokoladom

Cimet torta sa lešnikom i čokoladom

Biskvit od belanaca zamirisan cimetom, čokoladna kuvana krema od žumanaca sa mlekom u prahu i pečenim lešnicima, i slatka pavlaka…kombinacija koja me je potpuno oduševila! 🙂

Moram da priznam da je ovo jedna od boljih torti koje sam ikada jela jer je specifična i nekako skroz drugačija od onih klasičnih na kakve smo navikli. Inspiraciju za ovu tortu našla sam ovde. Baš i nema mnogo sličnosti sem kreme i sličnih sastojaka, ali da nisam tu tortu probala, ova verovatno ne bi nikad nastala. 🙂

Cimet torta sa lešnikom i čokoladom

Pre nego što pređem na recept, da vam opišem u kratkim crtama šta da očekujete od ove torte. 🙂 Biskvit je dakle od belanaca, uz dodatak cimeta koji celoj torti daje specifičnu (čitaj fantastičnu) aromu. 🙂 Krem zahteva da ipak imate malo iskustva sa kuvanjem žumanaca na pari, mada čak i da nemate, nije ništa teško, bez brige. U krem ide čokolada i mleko u prahu. Ako se pitate što mleko u prahu, e pa zato što daje takođe specifičnu aromu kremi. Može i bez njega ali to već nije to. A tu je i pasta od pečenih lešnika koja na kraju upotpuni kremu i da joj fenomenalan ukus. I na kraju, beli sloj je zapravo spoj slatke i kisele pavlake. Opet jedna neobična kombinacija, bar meni je to sve čudno zvučalo dok nisam probala i moram da priznam da sam bila baš skeptična šta će to ispasti na kraju. Ali taj slatko-kiselkasti spoj daje osvežavajuću notu celoj torti i čini je laganom.

Najbolji od svega je onaj aftertaste u ustima nakon pojedene torte, kad se izmešaju svi ukusi pa ne znate koji vam je bolji, da li ukus cimeta, lešnika, čokolade ili slatko-kiselkaste pavlake. 😀

Cimet torta sa lešnikom i čokoladom

Sastojci

Za biskvit:

  • 8 belanaca
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1/2 kesice (6g) praška za pecivo
  • 60 ml mleka
  • 60 ml ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta

Za krem:

  • 8 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mleka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mleka u prahu
  • 200 g margarina
  • 120 g pečenih lešnika
  • 100 ml slatke pavlake

Za beli premaz:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 čaša (180 g) kisele pavlake
  • 1 vanilin šećer

 

Priprema

Biskvit

Odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli, počnite da mutite mikserom pa dodajte i 30 g šećera (od ukupnih 150 g). Izmutite čvrst sneg i ostavite sa strane.

U drugoj posudi sjedinite brašno i prašak za pecivo, potom dodajte mleko, ulje, vanilin šećer, ostatak šećera (120 g) i kašičicu cimeta i sve dobro izmutite mikserom dok se ne otopi sav šećer, nekih 10-ak minuta.

U ovu smesu počnite polako da dodajete sneg od belanaca, lagano mešajući špatulom da se sneg ne izlomi.

Ulijte smesu za biskvit u okrugli kalup prečnika 26 cm, obložen pek papirom, i pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta.

Ispečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite na žicu da se potpuno ohladi a potom presecite na dva dela.

Krem

Žumanca umutite penasto mikserom sa šećerom i vanilin šećerom pa kuvajte na pari (trebaće vam jedan manji i veći lonac). Kuvanje na pari se vrši uz stalno mešanje, 15 minuta, dok se žumanca ne počnu zgušnjavati. To ćete videti kada varjača više ne ostavlja trag na dnu lonca. Skinite sa vatre na čas pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i ulijte mleko, pa vratite na vatru i mešajte da se čokolada otopi i sve sjedini. Sada ubacite i prosejano mleko u prahu. (Oprez prilikom mešanja jer mleko u prahu zna da se zgrudva kada ga ubacite u toplu kremu, tako da sipajte postepeno i odmah energično mešajte.) Kuvajte još malo, tako da vreme kuvanja kreme sve ukupno bude 25 minuta, dakle od početka kuvanja žumanaca pa do kraja. Meni je ovoliko trebalo, vi ako produžite na 30 minuta, nećete pogrešiti ali nemojte nikako kraće od 25 minuta jer kuvana krema od žumanaca zna biti tečna ako je niste dovoljno dugo kuvali.

Kremu ohladite do sobne temperature. Za to vreme napravite pastu od pečenih lešnika, odnosno meljite ih u secku (sa pauzama) dok lešnici ne počnu puštati svoju masnoću. Moraćete par puta otvoriti secko da kašikom zgrebete nalepljene lešnike sa zidova, tako da ovo zahteva malo više vremena i strpljenja ali isplati se. 🙂 A ako baš nemate strpljenja mleti lešnike do paste, vi stanite kada budete zadovoljni. 🙂

U ohlađen krem mikserom umešajte omekšali margarin pa kad dobijete penastu kremu, dodajte i pastu od lešnika.

Na samom kraju umešajte ručno (nikako mikserom) i umućenu slatku pavlaku.

Beli premaz

Izmutite slatku pavlaku sa kiselom pavlakom i vanilin šećerom, ali pazite da ne premutite da ne bi bilo jako gusto. Ako vam se to ipak slučajno desi, samo dodajte malo mleka i rešena stvar. 🙂

Slaganje:

Stavite prvu koru na odgovarajući tanjir ili tacnu, nanesite polovinu čokoladne kreme s lešnicima, pa trećinu belog premaza (ja sam trećinu ostavila za dekoraciju, vi ako ne želite ukrašavati, onda nanesite odmah polovinu), zatim druga kora, ostatak čokoladnog krema i beli premaz.

Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte! 🙂

Cimet torta sa lešnikom i čokoladom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s