Torta od malina sa čoko-ganache kremom

torta od malina sa čoko ganache-om

Žuti biskvit sa mlevenim lešnicima, lagani voćni fil od malina i slatke pavlake, i sve to ukrašeno neodoljivim čokoladnim ganache kremom. Tortica koju vredi probati ako vam se sviđa kombinacija sastojaka. 🙂

torta od malina sa čoko ganache-om

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 3 kašike mineralne vode
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika (50 g) mlevenih lešnika

Za fil od malina:

  • 600 g smrznutih malina
  • 225 ml vode
  • 115 g gustina
  • 200 g šećera
  • 110 g margarina
  • 400 ml slatke pavlake

Za čokoladni ganache:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Priprema

Najpre napravite čokoladni ganache. Ako ćete ga koristiti za ukrašavanje kao ja, najbolje je da ga napravite prethodni dan i ostavite u frižideru da se stegne preko noći. Ja sam ga pravila isti dan i ostavila ga u frižideru da odstoji nekih 6-7 sati. Bilo je dovoljno da bih uspešno odradila dekoraciju. 🙂

Dakle, sipajte slatku pavlaku u posudu i zagrevajte je, ali nikako do vrenja! Čokoladu izlomite na kockice i dodajte u toplu slatku pavlaku. Skinite sa vatre i mešajte kašikom dok god se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete lepu homogenu čokoladnu smesu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica, a potom prekrijte prozirnom folijom i stavite na hlađenje u frižider.

Za biskvit polupajte jaja i mutite ih mikserom postepeno dodavajući kašiku po kašiku šećera. Mutite najmanje 10 minuta da se sav šećer rastopi i jaja lepo narastu u penastu smesu. Potom dodajte ulje i mineralnu vodu i mutite dalje. U drugoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i mlevene lešnike, i to sve dodajte smesi. Lagano izmešajte da se sve lepo sjedini.

Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje, ulijte smesu i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni da se peče oko 25-30 minuta, dok ne porumeni. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.

Sada napravite fil od malina. Odmrznute maline izblendirajte ili usitnite štapnim mikserom, a potom dobijeni pire propasirajte kroz cetku da biste otklonili koštice. Ako vam ne smetaju, ne morate to raditi, sem toga, ovo je malo dugotrajniji proces od kog sam ja za malo odustala, ali sam ipak uspela da se naoružam strpljenjem i na kraju shvatila da se definitivno isplatilo jer sam dobila lep gust pire od malina bez ijedne koštice. 🙂 Vi kako želite, na vama je da odlučite. 🙂 Ja sam dobila tačno 475 ml pirea, tako da sam dodala 225 ml vode da bih sve ukupno dobila 700 ml. Dakle, obavezno izmerite koliko ste pirea dobili, pa u zavisnosti od toga dodajte vode koliko fali da bude 700 ml.

Od tih 700 ml soka od malina oduzmite malo (oko 2 dcl) i dobro izmešajte gustin i šećer. Preostalu količinu soka od malina stavite na šporet i kada proključa, ukuvajte gustin. Mešajte dok se fil ne zgusne i skinite sa vatre. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se prohladi.

Posebno izmutite slatku pavlaku da bude čvrsta ali pazite da je ne premutite. Kada se fil ohladio, dodajte omekšali margarin i 5 kašika umućene slatke pavlake i dobro izmutite mikserom. Ostavite mikser i dodajte i preostalu slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte kašikom, laganim pokretima, dok se sve lepo ne sjedini.

Biskvit presecite na dva dela. Prvi deo premažite sa dve trećine fila od malina, poklopite drugim delom biskvita pa premažite ostatkom fila, ili možete samo tanko premazati a ostaviti malo fila i za dekoraciju, kao što sam ja uradila. To je već na vama da odlučite kako ćete. 🙂

Uzmite poslastičarski špric i ukrasite odozgo tortu sa čokoladnim ganache-om. Za ruže će vam trebati zvezdasti nastavak (klik na link da vidite sliku).

torta od malina sa čoko ganache-om

Napomene i saveti:

– Po meni, fil od malina je imao možda i malo previše intenzivan ukus, tako da po mojoj proceni slobodno možete smanjiti količinu malina i na 500 g. To je stvar ukusa, ko kako voli.

– Količina šećera takođe zavisi od ukusa jer su maline po tom pitanju malo nezahvalne s obzirom da su prirodno kiselkaste. Za moj ukus, 200 g je bilo sasvim dovoljno…biće i vama ako ne volite prejake i preslatke torte, dok oni koji vole, mogu slobodno prilagoditi količinu šećera prema svom ukusu. Takođe zavisi i od malina, koliko su slatke.

– Ako ganache ne želite da koristite za dekoraciju poslastičarskim špricem, možete jednostavno nafilovati tortu tako što ćete oko nje staviti obruč i onda samo preliti još tečnim ganache-om i tako staviti u frižider da se stegne a potom samo skinuti obruč. Kako god uradite, nećete pogrešiti. 🙂

Prijatno!

Advertisements

2 thoughts on “Torta od malina sa čoko-ganache kremom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s