Pogačice sa sirom

pogačice sa sirom

Već neko vreme merkam ove pogačice na coolinarici i evo konačno sam ih isprobala. Ovo su pogačice od samo 3 sastojka, testo se umesi već dan pre jer je bitno da prenoći. Kažu da testo što duže odmara u frižideru, to je bolje jer pogačice budu hrskavije i lepše narastu. Ja sam ih zamesila kasno uveče i ispekla ujutro.

Pogačice su stvarno preukusne, spolja hrskave a iznutra mekane. Tope se u ustima…

Mada, dosta su zasitne tako da oprez sa njihovom konzumacijom. Jesu zarazne ali nemojte da se zavarate. Ipak sadrže dosta masnoće, sir pa još margarin…a ide malo brašna, nedovoljno da “pokupi” svu masnoću, tako da…nemojte da posle bude da ste opteretili stomak. 😀 Par komada i dosta, bar ako se ja pitam. 🙂

pogačice sa sirom

Sledeći put možda ostavim testo u frižideru da odstoji još duže, ali mislim da nema potrebe, i ovako su ispale super. 🙂

I još jedna stvar: nek vas ne uplaši ako vam se testo učini dosta gnjecavo i mekano prilikom mešenja…tako treba. Kad odstoji u frižideru, stegnuće se i biće skroz pogodno za rad.

pogačice sa sirom

Sastojci

  • 250 g mladog sira
  • 250 g margarina
  • 300 g oštrog brašna
  • 1,5 kašičica soli

Još:

  • 1 žumance za premazivanje
  • susam za posipanje

 

Priprema

Omekšali margarin iseckajte nožem na listiće i ubacite u plastičnu posudu. Dodajte i sir, kao i so po ukusu, tj. u zavisnosti od slanoće sira. Dodajte i brašno. U original receptu piše 250 g brašna, međutim, ja sam morala dodati još malo da bih mogla umesiti testo pa sam zaokružila na 300 g.

Sve dobro sjedinite prvo kašikom a onda rukom umesite glatko testo. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižider da prenoći.

Sutradan izvadite testo pola sata pre nego što ćete ga razviti da se malo odmrzne. Dobro pobrašnite radnu podlogu i istresite testo. Odozgo takođe pospite brašnom da se ne bi lepilo.

Počnite da ga polako rastanjujete prvo rukom a onda oklagijom razvucite testo na oko 1,5 cm debljine i vadite pogačice modlicom ili čašicom za rakiju. Možete ih seći i na štapiće.

Pogačice slažite u pleh od rerne obložen pek papirom. Ja sam od ove količine dobila nepuna 2 pleha pogačica.

Umućenim žumancetom premažite pogačice i pospite odozgo susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 20-ak minuta.

Prijatno! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s