Kesten torta sa čokoladom

kesten torta sa čokoladom

Ovo je jedna bogata torta, puna kestena, ruma, čokolade i orasa. Zvuči kalorično, ne? 🙂 Pa jeste, ali je i preukusna a ovakve torte ipak ne pravimo svaki dan već samo za specijalne prilike…bar kod mene je tako. A bliže nam se i praznici pa evo ideje šta da pripremite.

kesten torta sa čokoladom

Za biskvit sam odlučila iskoristiti jedan recept za kolač od oraha pošto ga jako volim, sočan je i tako mekan da se topi u ustima. Pa sam pomislila, što ne bih iskombinovala taj biskvit sa kremom od čokolade i kestena? Kombinacija je ispala prosto savršena.

Jedina mana ove torte je što je prilično zasitna, ali zato ne treba preterivati, dovoljno je i manje parče za pun užitak u svim ukusima. 🙂

kesten torta sa čokoladom

Sastojci

Za biskvit:

  • 225 g margarina
  • 375 g šećera
  • 3 žumanca
  • 300 g oštrog brašna
  • prašak za pecivo
  • 3 dcl mleka
  • 150 g mlevenih oraha
  • 3 belanca

Za čokoladni kesten krem:

  • 4 cela jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • 500 g kesten pirea
  • 2 kašike ruma

Za beli kesten krem:

  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g kesten pirea

 

Priprema

Biskvit

Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje a stranice malo namažite margarinom.

U plastičnoj posudi najpre mutite mikserom omekšali margarin sa šećerom i potom dodajte 3 žumanca. Mutite nekih 15-20 minuta da se šećer što bolje rastopi. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte penasto umućenom margarinu sa šećerom i žumancima, a potom dodajte i mleko i sve to mutite dalje mikserom dok se masa lepo ne ujednači. Dodajte i mlevene orahe i mutite još malo. Potom umutite čvrst sneg od 3 belanca, dodajte u smesu i sada samo lagano sve promešajte špatulom. Ulijte smesu u pleh koji ste prethodno pripremili i pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, oko 35-40 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen. Kada čačkalica izađe skroz suva, biskvit je gotov.

Čokoladni kesten krem

Uzmite dve šerpe, jednu veću i jednu manju. U veću sipajte vode do pola a u manjoj izmutite jaja sa šećerom u prahu. Veću šerpu sa vodom stavite na šporet da proključa i potom stavite na nju manju šerpu sa jajima, smanjite vatru na pola, i kuvajte jaja na pari uz lagano mešanje varjačom. Krem se kuva oko pola sata, pa kada vidite da počinje da se zgušnjava, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, dobro izmešajte da se rastopi i kuvajte još malo, nekih 5 minuta, dok se krem ne zgusne. Skinite s vatre i prekrijte krem prozirnom folijom da se ne stvori korica, i ostavite ga na hlađenje.

Beli kesten krem

Dok se čokoladni kesten krem hladi, pripremite beli kesten krem. Skuvajte puding od slatke pavlake tako što ćete od 500 ml uzeti malo mleka i razmutiti u njemu prašak za puding sa šećerom, i to ukuvate u ostatak mleka. Skinite s vatre kad se zgusne i takođe prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

Kada se čokoladni kesten krem ohladio, dodajte mu omekšali margarin i penasto izmutite. Dodajte i rum i kesten pire i sve dobro izmešajte mikserom.

Za beli kesten krem, izmutite slatku pavlaku, pa u ohlađeni puding umešajte 5-6 kašika i izmutite mikserom, dodajte i kesten pire pa promešajte i na kraju dodajte i preostalu umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mešajući mikserom na najmanjoj brzini.

Filovanje torte

Ohlađeni biskvit presecite na 3 dela. Pazite kako postupate sa biskvitima da se ne izlome, zato ih pažljivo prenosite.

Na prvi deo nanesite polovinu čokoladnog kesten krema, stavite drugi deo biskvita, nanesite i drugu polovinu čokoladnog kesten krema, poklopite sa trećim biskvitom i celu tortu premažite belim kesten kremom.

Možete i samo premazati, ili premazati sa malo krema a ostatak upotrebiti za ukrašavanje kao što sam ja uradila.

Ukrasite po želji. Ja sam na kraju središnji deo torte posula sa malo čokolade u prahu.

Prijatno!

P.S. Ako nekoga interesuje dekoracija, evo i tutorijala. Vrlo prosto, mada zahteva dosta vremena i još više strpljenja. 🙂

http://followpics.net/tutorial-easy-frosting-technique-by-sockerrus-se/

kesten torta sa čokoladom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s