Pesak torta sa ganache kremom

pesak torta sa ganache kremom

Sigurno ste čuli za Pesak tortu sa keksom, kokosom i orasima. Verovatno ste je već i pravili…ali možda niste ovakvu obogaćenu verziju sa čokoladnom ganache kremom odozgo.

Ne sećam se već tačno kako mi je sinula ta ideja da umesto šlaga odozgo stavim ganache od čokolade, ali mogu reći da je to bila sjajna ideja!

Volim i klasičnu verziju pesak torte, ali ovaj čokoladni sloj odozgo kao da je falio da upotpuni ukuse i tortu učini još bogatijom i mnogo boljom. 🙂

pesak torta sa ganache kremom

Ova torta pokupila je sve pohvale onih koji su je probali, kako mojih ukućana tako i mojih dragih prijatelja sa coolinarike, tako da sam na ovaj recept posebno ponosna. 🙂

Torta je za svačiji ukus i pogodna je za sve prilike, kremasta je, brzo i lako se pravi i ne peče se. Šta ćete bolje? 😉

pesak torta sa ganache kremom

Sastojci

  • 4 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 12 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 250 g mlevenog keksa
  • 150-200 g kokosa
  • 250 g mlevenih pečenih orasa

Za ganache preliv:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 g crne čokolade

 

Priprema

Izmešajte prašak za puding sa šećerom u nekih 2 dcl mleka a ostatak stavite na šporet da provrije i skuvajte puding na uobičajen način. Kada se puding zgusnuo, skinite sa vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu pripremite ostale sastojke: sameljite keks, ispecite orase i takođe ih sameljite. Ne morate peći orase, ali ja volim kad su malo pečeni jer imaju lepši ukus.

Dok se puding još uvek hladi, pripremite ganache.

Stavite slatku pavlaku u posudu na šporet, zagrevajte je i skinite pre nego što proključa. Ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se skroz ne rastopi i sve lepo sjedini. Pritom možete vratiti posudu na šporet ali na isključenu ringlu dok je još vrela, da se lakše otopi čokolada. Kada se sve lepo otopilo i sjedinilo, ostavite ganache da se hladi. Povremeno promešajte da se ne stvori korica.

U ohlađen puding od vanile ubacite omekšali margarin i penasto izmutite mikserom. Sada uzmite još dve posude i razdelite krem na tri jednaka dela.

U prvi deo stavite mleveni keks i dobro izmešajte mikserom. U drugi deo stavite kokos i izmešajte. Napisala sam 150-200 g, jer će to zavisiti od toga da li imate sitnije ili krupnije mleveni kokos. Procenite sami koja gustina kokos kreme će vam biti odgovarajuća. U treći deo stavite pečene mlevene orase i takođe izmešajte.

Uzmite odgovarajuću tacnu i stavite na nju obruč od okruglog kalupa za torte, prečnika 26 cm. Prvo ide deo sa keksom, zatim sa kokosom i na kraju sa orasima. Tortu prelijte ganacheom, i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne preko noći.

Sutradan skinite obruč i uživajte u ovom divnom desertu fantastičnog ukusa. 😉 Ako želite, možete dodatno dekorisati tortu kao što sam ja uradila, ali naravno da ne morate. Ja sam umutila šlag i dodala par kapi crvene boje, blago promešala samo na par mesta čačkalicom, i time napunila poslastičarsku špric kesu, a onda pomoću odgovarajućeg nastavka napravila ruže. Lako, jednostavno a efektno. 🙂

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s