Čupavci

čupavci

Mislim da je ovaj kolač dobro poznat svima. Ja i ne mogu baš reći da sam preterano luda za čupavcima, ali sigurna sam da ima ko ih voli. Ja ipak više preferiram kremastije kolače, ali mogu ponekad i čupavci da prođu…što da ne? 🙂

Sviđa mi se spoj čokolade i kokosa i savršeno mekani biskvit. A i simpatično izgledaju, tako čupavi od kokosa. 🙂

čupavci

Ovaj recept već dugo imam zapisan sa merama na kašike, ali pošto izbegavam takve recepte, sad sam lepo uzela i izmerila te kašike u gramima. 🙂 Negde dodala koji gram, negde oduzela, čisto da zaokružim mere, i mogu reći da je na kraju recept ispao savršen.

Ono što još razlikuje ovaj recept za čupavce od većine drugih je što u testo ne ide ni ulje ni margarin i to mi se posebno sviđa, jer mislim da je margarin u čokoladnom umaku sasvim dovoljan. Ne mora ići i u testo. Kolač je ovako laganiji. Što manje masnoće to bolje. 🙂

čupavci

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za čokoladni umak:

  • 350 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike šećera
  • 150 g margarina

Za valjanje:

  • 250 – 300 g kokosa

 

Priprema

Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite sa polovinom šećera (100 g) u čvrst sneg i ostavite sa strane. Umutite i žumanca penasto sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kao i mleko i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca, prevrćući špatulom.

Smesu za biskvit izlijte u pleh koji ste prethodno malo nauljili i posuli brašnom, i pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, dok biskvit ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Prohladite ga i secite na kocke željene veličine. Moje su bile oko 3,5 -4 cm.

Stavite u šerpu mleko, čokoladu izlomljenu na kocke, kakao, šećer i margarin i zagrevajte uz mešanje dok se sve ne rastopi i sjedini u jednoličnu masu. Malo samo prohladite, pa kocke od biskvita kašikom spuštajte u još topli umak, da se namoče sa svih strana, a onda ih spuštajte u tanjir sa kokosom tako da se kokos lepo zalepi sa svih strana.

Čupavce poređajte na tacnu i stavite u frižider da se stegnu.

Prijatno! 🙂

Advertisements

One thought on “Čupavci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s