Čoko-susam štanglice

čoko susam štanglice

Ovo je jedan od slatkiša koji se izuzetno brzo i lako pravi, a tako je ukusan! Dugo već imam ovaj recept, mama ga je još davno dobila od komšinice, isproban je zaista puno puta i svi ga obožavamo. Nadam se da će se dopasti i vama. 🙂

Ukus pečenog susama daje mu poseban šmek.

čoko susam štanglice

Sastojci

  • 4 jaja
  • 250 g žutog šećera
  • 150 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 100 g pečenog susama
  • 150 g seckanih oraha
  • 350 g lomljenog keksa

 

Priprema

Najpre ispecite susam da dobije lepu zlatno žutu boju. Možete na šporetu u manjoj šerpici uz stalno mešanje, 5-10 minuta, ili u rerni, u odgovarajućem manjem plehu.

Izlomite keks na manje parčadi. Iseckajte ili izlomite i orase.

Izmešajte žicom 4 cela jaja sa žutim šećerom u većem loncu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje. Čim počne da se zgušnjava, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i margarin, i mešajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Kada se sve rastopilo, kuvajte još par minuta pa kada provrije, skinite sa vatre.

U ovu čokoladnu smesu dodajte proprženi susam, izlomljeni keks i orase, i sve dobro izmešajte varjačom.

Uzmite odgovarajući pleh, obložite ga prozirnom folijom i rasporedite smesu. Kašikom je dobro utisnite u pleh i nožem ili špatulom poravnajte. Stavite u frižider na par sati da se stegne i ohladi, preokrenite na odgovarajuću tacnu, skinite foliju, pa secite na štanglice ili kockice.

Prijatno!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s