Bounty torta

bounty torta

Zašto Bounty? Pa zato što ukus ove torte neodoljivo podseća na Bounty čokoladicu, čak toliko da mislim da ova torta nikako drugačije ne bi ni mogla da se zove. Pa ljubitelji bounty-ja, navalite. 😉

Inače, ova torta je dosta zasitna pa vas upozoravam unapred da ni ne pomišljate na više od jednog parčeta. 😀

bounty torta

Sastojci

Za podlogu:

  • 300 g mlevenog keksa (petit, plazma ili neki drugi)
  • 5 kašika kakaa
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • 60 g margarina
  • oko 160 ml mleka

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 12 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 300 g kokosa

Za ganache:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 270 g tamne čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga
  • 150 ml mleka

 

Priprema

Najpre pravimo fil.

Od litre mleka uzmemo oko 2 dcl, izmešamo puding i šećer, a ostatak mleka stavimo na šporet da provrije. Ukuvamo puding i skinemo sa vatre kada se zgusne. Prekrijemo prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavimo da se hladi.

Zatim pripremamo podlogu.

Sameljemo keks, pomešamo ga sa kakaom i šećerom u prahu. Otopimo na šporetu margarin sa čokoladom i dodamo mlevenom keksu. Dobro izmešamo smesu kašikom, a potom postepeno dodajemo mleko i mesimo rukom dok ne dobijemo kompaktnu smesu koja se ne raspada, ali ne sme biti ni gnjecava. Ako vam se učini pretvrdo, možete dodati još malo mleka.

Uzmemo odgovarajuću tacnu i stavimo na nju obruč od kalupa za torte prečnika 26 cm, i utisnemo na tacnu smesu od keksa, svuda ravnomerno rasporedimo i izravnamo.

Potom pravimo ganache.

Sipamo slatku pavlaku u sud i stavimo na šporet, zagrevamo je ali ne sme da proključa. Izlomimo čokoladu na kocke i ubacimo u slatku pavlaku. Isključimo šporet i mešamo na toploj ringli dok se čokolada skroz ne otopi i lepo sjedini sa slatkom pavlakom. Kada se sjedinilo, skinemo sa ringle i ostavimo da se hladi uz povremeno mešanje kašikom, da se ne bi stvorila korica.

Sada uzmemo ohlađeni puding i umešamo mikserom omekšali margarin. Penasto izmutimo a potom dodamo i kokos.

Na podlogu rasporedimo fil, a preko fila prelijemo ganache i ostavimo tortu na hlađenje u frižider preko noći.

Sutradan kada se ganache stegao, skinemo obruč sa tacne, i dekorišemo tortu šlagom po želji.

 

Advertisements

3 thoughts on “Bounty torta

  1. Pravila sam tortu i baš sam se razočarala sa glazurom odn ganacheom.Iako mi se odmah činilo da je to permalo čokolade na tu količinu vrhnja držala sam se recepta i kad sam skinula obruč taj rijetki ganache se samo razlio tako da sada izgleda kao čokoladni preljev.Ne smeta okusu ali mi torta izgleda paš početnički..I još jedna primjedba 4 pudinga i 30 dkg kokosa je definitivno previše za 1 l mlijeka.Puding treba smanjiti na 3 komada i20 dg kokosa da bi krema bila baš kako treba.

    1. Draga Silvija, žao mi je što vam se ganache nije stegao kako treba. Koliko će se stegnuti, zavisi od toga koliko je kvalitetna čokolada koju koristite, odnosno koliki procenat kakaa sadrži. Neophodno je da bude što veći procenat (min. 60%), tako da pretpostavljam da je sigurno do čokolade, ali puno zavisi i od slatke pavlake, da li koristite mlečnu ili biljnu. Ja pretežno korisitim biljnu slatku pavlaku Meggle i nikad nisam imala problema, uvek se ganache stegao kako treba. Dok mlečna zna biti problematična…kod nje opet sve zavisi od procenta mlečne masti. Tako da, nadam se da vam je jasno koliko bitnu ulogu igraju sastojci koje koristimo jer zaista nije svejedno, što još ne znači da recept ne štima. A što se tiče pudinga, to je stvar ukusa, mada ovde nije ni predviđeno da fil bude mekši i preterano kremast jer ovo nije torta tog tipa…fil treba da je čvršći da što vernije imitira beli sloj iz original bounty čokoladice, a i da bi podneo težinu ganache sloja. U svakom slučaju, hvala vam puno na javljanju, nadam se da će nekome koristiti i vaš i moj komentar. 🙂 Lep pozdrav!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s