Lenja pita sa makom

lenja pita sa makom

Lenju pitu prosto obožavam i to sa svim nadevima: sa višnjama, jabukama, orasima, sirom… Ali sa makom mi je nekako ipak favorit. 🙂

Pre par godina bilo mi je prosto nezamislivo napraviti testo za lenju pitu, mislila sam da je to nešto prekomplikovano pa sam namerno izbegavala da je pravim…a kada sam se ipak odlučila da probam napraviti, shvatila sam da to nije ništa strašno, jedino zahteva malo više posla. Sada je pravim ko od šale. 😉 Moja mama je ceo život pravila lenju pitu po ovom receptu i toliko je dobar da nemam razloga tražiti drugi. Sada ga prenosim i vama. 🙂

Testo je fino, meko i prhko, zamirisano limunovim sokom i koricom. Prvi dan, gornja kora pite je hrskava i topi se u ustima a drugi dan cela pita omekša i meni lično bude još lepša. Može da stoji više dana a da se ne osuši uopšte.

lenja pita sa makom

Sastojci

Za testo:

  • 250 g margarina
  • 150 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun (i kora i sok)
  • 2 supene kašike pavlake
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanca
  • 0,5 dcl hladne vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 750-800 g oštrog brašna

Za fil:

  • 500 g maka
  • 5 dcl mleka
  • 2 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera u prahu

 

Priprema

Omekšali margarin izmutimo mikserom sa šećerom i vanilin šećerom. Limun operemo i istrenicamo koru a sok iscedimo i dodamo. Zatim dodamo pavlaku, jaje i žumanca, mutimo dalje mikserom, a potom dodamo i hladnu vodu. Na kraju umešamo prašak za pecivo i brašno. Treba da se dobije lagano testo pogodno da se umesi rukama a da se ne raspada a da pritom ne bude ni jako gusto. Ostavimo testo da odmara, a za to vreme pripremimo fil.

Stavimo u posudu na šporet mak, mleko, gustin, šećer u prahu i vanilin šećer, sve to dobro izmešamo i zagrevamo dok ne provrije. Kad je provrilo, skinemo sa vatre i malo prohladimo.

Od polovine testa oklagijom rastanjimo prvu koru i stavimo je u pleh. Premažemo prohlađenim filom od maka i pokrijemo sa drugom korom. Izbockamo viljuškom da testo može da diše dok se peče, i stavimo pitu u pećnicu ugrejanu na 180 stepeni, da se peče 30 minuta. Pita je gotova kad lepo porumeni.

Ohlađenu pitu isečemo na kocke i pospemo šećerom u prahu, čokolevom ili nesquik-om.

Napomena:

Ko voli slađe, neka slobodno doda šećera u fil po ukusu. To takođe zavisi i od maka, da li koristite pravi mak ili smešu maka za kolače koja je inače mnogo češće na raspolaganju u prodavnicama, nego pravi mak. Nećete pogrešiti ni sa jednim ni sa drugim, samo prilagodite količinu šećera po ukusu. 🙂

lenja pita sa makom

Prijatno! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s